Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za sutra prvu sjednicu Tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda za ocjenu ustavnosti člana 2. stav (1) Zakona o Danu Republike.

“Ponovo podnošenje zahtjeva predstavnika bošnjačkog naroda sa ciljem osporavanja prava Republike Srpske da donosi odluke o svojim praznicima ne vodi stabilizaciji prilika u BiH, nego nas vrti ukrug da se ne bismo mogli baviti suštinskim pitanjima koja su važna građanima”, rekao je Čubrilović.

Zahtjev je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je formirao tim za pripremu odgovora na novi zahtjev bošnjačkih i hrvatskih delegata u Vijeću naroda da se Dan Republike proglasi neustavnim i istakao da referendum o 9. januaru nije derogirao raniju odluku Ustavnog suda BiH, kako se tvrdi u najnovijem zahtjevu. Rekao je da će tim koji čine ugledni pravnici pripremiti odgovor i eventualno učešće predstavnika Narodne skupštine u javnoj raspravi pred Ustavnim sudom BiH. Potvrdio je da je u Narodnu skupštinu stigao zahtjev Ustavnog suda BiH da odgovori na zahtjev deset delegata iz Vijeća naroda koji osporavaju ustavnost 9. januara kao Dana Republike.

Čubrilović je naglasio da Republika Srpska nikada neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike i istakao da se nikome ne može osporavati datum rođenja pa ni Srpskoj.

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske odluku o Danu Republike Srpske donijela u skladu sa Ustavom Republike Srpske, što je potvrdio i Ustavni sud Republike Srpske koji je 22. decembra 2016. godine utvrdio da Zakonom o Danu Republike nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

“Nedvosmisleno je postojala pravna osnova i ustavna i zakonska za organizovanje i održavanje republičkog referenduma na osnovu kojeg je donesen Zakon o Danu Republike, a nesporno uporište za održavanje referenduma je u članu 70 i 77 Ustava Republike Srpske i u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi”, pojasnio je Čubrilović.

Najavio da će tim koji čine ugledni pravnici pripremiti odgovor i eventualno učešće predstavnika Narodne skupštine u javnoj raspravi pred Ustavnim sudom BiH.

Tim čine: predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović (koordinator Tima), prof. dr Siniša Karan, prof.dr Mile Dmičić, prof. dr Željko Mirjanić, prof. dr Darko Radić, prof.dr Radomir Lukić, narodni poslanici i članovi Odbora za ustavna pitanja Dragan Čavić, Nedeljko Glamočak i Perica Bundalo, ministri Anton Kasipović i Lejla Rešić, advokar Јovan Čizmović, istoričar Željko Vujadinović i sekretar Odobra za ustavna pitanja Dragana Marković.

Izvor: RTRS/EurBlic