Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoankije izjavio je da se promjena u zvaničnom nazivu Srpske pravoslavne crkve objašnjava željom da se ojača veza sa njenim istorijskim središtem u Pećkoj patrijaršiji, ali i s Kosovom i Metohijom kao najvažnijim dijelom njene jurisdikcije.

Ukoliko Sabor Srpske pravoslavne crkve u maju usvoji promjene Ustava, zvaničan naziv Srpske pravoslavne crkve ubuduće će biti Srpska pravoslavna crkva – Pećka patrijaršija.

Pojašnjavajući predviđene izmjene episkop Јoanikije je rekao da se to čini prije svega kako bi se pravilnije definisalo istorijsko određenje Srpske pravoslavne crkve, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

“Mi to ne doživljavamo kao promjenu imena. To je samo pojašnjenje sa ciljem da se istakne na prvom mjestu istorijsko utemeljenje Srpske pravoslavne crkve. Saborska komisija koja je dorađivala Crkveni ustav, usvojila je taj naslov sa dobrim razlogom, kao što imamo i kod drugih patrijaršija”, rekao je vladika Јoanikije.

On daje i primjer da Ruska pravoslavna crkva koristi osim tog naslova i naslov Moskovska patrijaršija.

“Mi u dosadašnjoj verziji Crkvenog ustava nismo u naslovu naše pomjesne crkve koristili riječ patrijaršija. Osim što je nezvanično nazvana Srpska patrijaršija. Sada u predloženom naslovu imamo odgovarajuće određenje koje će sigurno biti usvojeno”, naveo je vladika Јoanikije.

Izvor: SRNA/RTRS