Vodostaji rijeka u Republici Srpskoj su u porastu.

Zbog naglog topljenja snijega, u porastu su svi vodostaji na području prijedorske regije koja se priprema za moguće poplave. Zbog toga jedanas u Kostajnici održan sastanak predstavnika civilne zaštite iz te opštine i Prijedora, Novog Grada i Kozarske Dubice, u skladu sa programom zaštite od poplava Vlade Srpske i na inicijativu direktora Republičke uprave Civilne zaštite.

Načelnik Štaba civilne zaštite u Kostajnici Zoran Kos rekao je da je u toj opštini u porastu rijeka Una, koja se izlila na poljoprivredno zemljište u Grdanovcu.

– U posljednja 24 časa Una je porasla za 1,5 metar i trenutno iznosi 290 centimetara. U porastu je i bujičasti potok Tavija, ali za sada ne predstavlja veći problem. Redovne mjere odbrane od poplava uvodimo kada Una dostigne 370 centimetara, a najkritičnija tačka je u donjem dijelu grada – naveo je Kos.

Šef Odsjeka civilne zaštite u Prijedoru Dušan Vranješ rekao je da je analizirana situacija u vezi sa nivoom vodostaja, sagledane preventivne mjere i dogovorene zajedničke aktivnosti razmjene informacija i zaštite od poplava.

– Vodostaj Sane u Prijedoru za četiri časa je porastao 30 centimetara i u 11.00 časova iznosio je 365 centimetara, a rastu i vodostaji Miloševice i Gomjenice”, naveo je Vranješ, dodavši da se očekuje dalji porast i da se preduzimaju preventivne mjere.

Načelnik štaba za vanredne situacije opštine Novi Grad Ratko Pavić rekao je da, uprkos porastu vodostaja, situacija u Novom Gradu nije alarmantna.

– Vodostaj Une raste ubrzano od sinoć i u 7.00 časova jutros iznosio je 263 centimetra. Redovne mjere odbrane od poplava preduzimaju se na 450 centimetara, dok je kritična tačka 510 centimetara – naveo je Pavić i naglasio da su sve službe u stanju pripravnosti.

Šef Civilne zaštite u Kozarskoj Dubici Đuro Trubarac rekao je da u Dubicu još nije stigao talas iz Prijedora, Novog Grada i Kostajnice.

– Vodostaj u Kozarskoj Dubici jutros iznosi 160 centimetara, a na 380 centimetara se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava. Bujičasti potoci su u nešto intenzivnijem porastu, ali za sada ne stvaraju veće probleme – naveo je Trubarac.

Rijeka Spreča izlila se iz korita i poplavila oko 60 odsto obradivih površina na području opštine Petrovo, potvrđeno je iz Opštinske uprave.

Za sada nema opasnosti od izlivanja rijeke Vrbas ni drugih manjih vodotoka, rekao je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Gradske uprave Banjaluka Mladen Ćućun. On je naveo da je prema posljednjim mjerenjima, od 9.30 časova, vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu 276 centimetara, a da je kota redovne odbrane od poplava 300 centimetara.

– Na terenu su pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci, koji su spremni za bilo kakvu intervenciju. Od manjih vodotoka, pojačan dotok ima rijeka Dragočajka, ali ne prijeti izlivanje – dodao je Ćućun.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci je u porastu, a jutros u 8.00 časova iznosio je 339 centimetara, što je znatno ispod kote od 700 centimetara kada se uvode redovne mjere odbrane od popolava.

Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević rekao je da ne očekuje da će narednih dana biti većih poplava na području ove opštine, niti drastičnog rasta vodostaja Save i planinskih rijeka Vrbaške, Јablanice i Lubine. Knežević je rekao da se situacija redovno prati i da su za slučaj poplava Civilnoj zaštiti na raspolaganju tri čamca za spasavanje i više od 20.000 vreća za pravljenje zečijih nasipa.

Vodostaj rijeke Bosne na području Doboja je u porastu i iznosi 200 centimetara. Redovna kota odbrane iznosi 300 centimetara, a vanredna 450 centimetara.

Republička uprava Civilne zaštite organizuje sutra u Brodu radni sastanak sa načelnicima više opština na kojem će, između ostalog, biti riječi o stanju vodozaštitnih objekata. Sastanku će prisustvovati i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i opštinski službi civilne zaštite, najavio je direktor Republičke Uprave Civilne zaštite, Mile Međed.

Izvor: RTRS/SRNA