Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac, izrazio je ogorčenje i nezadovoljstvo zbog činjenice da već 16 godina nadležni organi, a posebno tužilaštva u BiH ne pokazuju ni volju ni htijenje da konačno rasvijetle gnusno ubistvo Riste Јugovića, generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva /SOD/ “Јahorina”, koji je ubijen 10. marta 2002. godine u dvorištu porodične kuće na Palama.

“Sve ove godine ubijeđen sam da postoji određena vrsta sprege između pravosudnih institucija na nivou BiH i nekih drugih ličnosti, bliskih politici, koje su se pominjale u ovom slučaju, a koje koče istragu o ovom svirepom zločinu”, rekao je Košarac, koji već godinama insistira da slučaj likvidacije Riste Јugovića konačno bude rasvijetljen, a krivci, izvršioci i nalogodavci, budu privedeni pravdi.

Košarac je rekao da frustrira i to što je pravosuđe i dalje i nijemo i slijepo na činjenicu da su se na prostoru Sarajevsko-romanijske regije desila tri veoma tragična događaja, odnosno mučka ubistva Riste Јugovića i tadašnjih visokih zvaničnika MUP-a Republike Srpske Srđana Kneževića i Željka Markovića, koja još nisu rasvijetljena.

Prema njegovim riječima, jedino je u posljednjih nekoliko godina MUP Republike Srpske, odnosno Uprava za organizovani i teški kriminalitet potpuno profesionalno i kredibilno odradilo svoj dio posla u vezi sa pomenutim predmetima, posebno u slučaju ubistva Riste Јugovića, koji su potom predati Tužilaštvu BiH.

On smatra da ubistvo direktora SOD “Јahorina” ima političku pozadinu s obzirom na to da je ubijen čovjek koji je bio na čelu veoma važne institucije u Republici Srpskoj, koji nije htio da dozvoli pljačku ove osiguravajuće kuće i da je pojedinci iskoriste za svoje benefite.

Izvor: SRNA/RTRS