U porastu su vodostaji rijeka u Republici Srpskoj.

Najteže je u Kostajnici gdje se izlila rijeka Una na dio oranica u selu Grdanovac i približila vikend naselju. Tavija i Bubnjarica, za sada su u koritu. U ovoj opštini očekuju da će nakon sastanka svih nadležnih službi biti proglašene vanredne mjere zaštite od poplava.

Doboju se izlila Spreča. Rastu i vodostaji Bosne u Doboju i Save i Drine kod Bijeljine.

Niske temperature doprinijele su da od sinoć stagnira vodostaj rijeke Sane u Prijedoru, koji jutros iznosi 400 centimetara, što je za 20 centimetara ispod kritične tačke kada se proglašava prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava. U prijedorskoj Civilnoj zaštiti kažu da je rijeka Sana još uvijek u koritu, ali da na lijevoj obali manji problem predstavlja pojava površinskih voda. Rijeke Gomjenica i Miloševica su u opadanju u odnosu na juče.

U Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, Una je u blagom porastu, a drugi vodotoci su u stagnaciji.

Zbog izlijevanja rijeke Sane u Blagaju, u prekidu su lokalne saobraćajnice Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac u Novom Gradu.

Republička uprava civilne zaštite organizuje danas u Brodu radni sastanak sa načelnicima više opština na kojem će, između ostalog, biti riječi o stanju vodozaštitnih objekata na području Broda, sa akcentom na savski nasip. Najavljeno je prisustvo načelnika opština Brod, Derventa i Prnjavor, kao i rukovodilaca službi civilne zaštite ovih opština, te Kozarske Dubice, Gradiške i Srpca.

RTRS