Odbornici Skupštine grada Prijedora smenilu su Radana Vukadinovića sa funkcije načelnika Odljenja za sobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Predlog za smenu odbornicima je dostavio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji ga je optužio da je najodgovorniji za katastrofalno stanje puteva u ovom gradu. Vukadinović je smenjen sa 23 glasa za i jednim suzdržanim, te je za v.d načelnika imenovan Tihomir Timarac.

Građani se žalili na loše puteveFOTO: B. MAJSTOROVIĆ / RAS SRBIJA
Građani se žalili na loše puteve

Đaković je obrazložaću predlog za smenu Vukadinovića naveo „da on kao prvi čovek grada ne može da uspostavi kvalitetnu saradnju sa njim“.

– To ima za posledicu ne odvijanje poslova planiranom dinamikom, a u skladu sa planom i programom rada gradonačelnika. Iz tih razloga, procena je da bi takvi odnosi mogli izazvati nezadovoljstvo građana jer se radi o kapitalnim poslovima za lokalnu zajednicu čije neizvršavanje izaziva značajne posledice – rekao je Đaković. Međutim, detaljno objašnjenje ovog poteza gradonačelnika zatražio je odbornik DF-a Mirsad Duratović, koji je istakao da je Vukadinović jedini načelnik odeljenja, čijim su radom bili zadovoljni odbornici čije su izveštaje o radu usvajali. Đaković mu je odgovorio da je u proteklih godinu dana stalno primao žalbe građana na rad ovog Odelkenja.

– Bilo je kašnjenja u nasipanju puteva, nije bio dobar materijal, za dva dana kada padne kiša nema materijala. Nisu dobro krpljeni putevi, imam li ja šta dodati na to – upitao je Đaković i priznao da, ipak, nije Vukadinović jedini krivac za takvu situaciju.

– Za to su pre svega odgovorni izvođači radova, a iza toga najodgovorniji je načelnik Odeljenja, koji nije poduzimao nikakve mere u takvim situacijama – istakao je Đaković. Naveo je i da dok su se građani žalili na loše puteve, pogotovo u seoskim mestima, Vukadinović ga je uveravao da je sve uredu.

– Ja to nisam verovao. Seo sam u svoje auto i obilazio puteve. Nisu se poštovali ugovori, uvođeni su podizvođači kojih nije bilo u ugovoru i koji nisu imali reference za taj posao, i zato se uradi loše posao – rekao je gradonačelnik Prijedora. Dodao je i da je jedan izvođač radova dobijao poslove zbog najniže cene na tenderu, a onda je posao davao drugim nekvalifikovanim preduzećima. Đaković nije želeo da kaže koje je to preduzeće.

S druge strane, „EuroBlic“ saznaje da je Vukadinović, kao načelnik resornog odeljenja, pomagao „Prijedorputevima“ da dobijaju poslove, zbog čega je konkurentsko preduzeće „Niskogradnja Marjanović“ ostajalo kratkih rukava, čiji je vlasnik Goran Marjanović blizak sa liderom DNS Marka Pavića. Naši izvori tvrde da je upravo to razlog zbog čega je DNS već duže vreme pripremalo teren kako bi smenuli Vukadinovića.

– Marjanović je u januaru doneo Vukadinoviću dnevnik rada za održavanje puteva, koji je trebalo da potpiše kako bi se „Niskogradnji Marjanović“ isplatio novac. Međutim, Vukadinović je to odbio i zbog toga je smenjen – kažu naši sagovonrici upućeni u ovu problematiku.

Istovremeno, problemi su se zakomplikovali i kada je pao poslednji sneg. Predsednik Mesnog odbora Ravske za infrastrukturne poslove Ivan Begić kaže da 26. februara „Prijedorputevi“, nisu očistili nijedan put u ovom delu grada, te da je o tome obavestio Đakovića.

– U devet naveče Đaković je javio da su krenule mašine drugog izvođača, odnosno „Niskogradnje“. Mašine tog preduzeća celu noć su čistile sneg na prijedorskim ulicama, a iza njih po očišćenim putevima išle su mašine „Prijedorputeva“, to je zaista bila smešna situacija – tvrdi on.

Međutim, Vukadinović juče nije želeo da komentariše svoju smenu.

Ponovo poništen tender za puteve

Grad Prijedor je pre mesec dana raspisao tender za redovno održavanje ulica, ali je on krajem februara poništen. To su obrazložili činjenicom da su primili žalbu „Prijedorputeva“ na tendersku dokumentaciju.

Inače, od dolaska Đakovića na mesto gradonačelnika Prijedora, „Prijedorputevi“ i „Niskogradnja Marjanović“ vode spor oko dobijanja posla za održavanje puteva.

EuroBlic