Zakon o Danu Republike Srpske nije u suprotnosti sa Ustavom – zaključak je prve sjednice Tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda upućenog Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Srpske.

O konačnom tekstu odgovora, Tim će se izjasniti u utorak, 13. marta. U kreiranju odgovora Tim će akcenat staviti na posljednju odluku Ustavnog suda, onu o 1. martu kao danu nezavisnosti BiH. Stalno vođenje sudskih sporova protiv Srpske je politički, a ne pravni čin sa ciljem njene negacije, ali i negacije njenog statusa kao državotvornog dijela BiH, zaključak je sjednice.

Predsjedavajući prve sjednice Tima, Mile Dmičić, rekao je da Tim priprema odgovore na sve što bi se na eventualnoj javnoj raspravi na sjednici Ustavnog suda BiH moglo da traži od njega.

– U narednom periodu biće pripremljen tekst odgovora o kojem će se članovi Tima izjasniti u utorak u 10 časova, za kada je zakazana naredna sjednica. Dan Republike, kako je to i zakonom rečeno je sekularni, a ne vjerski praznik koji je nastao na osnovu Deklaracije o proglašenju Republike Srpske. To što se dan kada se on obilježava poklapa sa danom jednog vjerskog praznika je slučajnost – rekao je Dmičić.

On je naveo da 9. januar, sa istorisjkog i političkog stanovišta, nije diskriminatorski za druga dva konstitutivna naroda.

“To nije diskriminišuće u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, jer su Srpsku stvarali predstavnici sva tri naroda i ostali”, naglasio je Dmičić.

U petak, na sjednici Odbora za ustavna pitanja NSRS odgovor Tima bi trebalo da bude usvojen, a nakon rasprave trebalo bi da bude upućen do 17. marta Ustavnom sudu.

– U ovom slučaju ne važi stav da sud o istoj stvari ne raspravlja dva puta. Donošenje zakona o Danu Republike učinjeno je na osnovu ustavom i zakonom stvorene osnove. Vijeće naroda nije nasšo ni u kom pogledu povredu vitalnog i nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda – rekao je Dmičić.

Dmičić je naglasio da je Zakon donesen na osnovu potvrđene volje izražene na referendumu na koji je izašlo 99,81 birača.

– Te činjenice vežu se za Ustav srpske i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi i oba ta dokumenta prošla su validnu proceduru. Njih je potvrdio Dejtonski mirovni sporazum, Komisija za reformu putem prava i 26-ogodišnja praska činjenja Ustava Srpske. Ovo je i dalje politički a ne pravni čin, ovo je i negacija Republike Srpske i negacija statusa državotvornog dijela BiH kroz satlno vođenje sudskih sporova zbog čega je tesko predvidjeti ishod ove priče – zaključio je Dmičić.

Dmičić je dodao da Vijeće naroda Srpske ni u kom vidu nije našlo povredu vitalnog nacionalnog interesa bilo kog konstitutivnog naroda u vezi sa Zakonom o Danu Republike, te da je postojala pravna, ustavna i zakonska osnova za organizovanje i održavanje republičkog referenduma na osnovu kojeg je donesen pomenuti zakon.

On je dodao da je uporište za održavanje referenduma u članu 70 i 77 Ustava Republike Srpske i u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi.

Sjednica Tima za pripremu odbrane Dana Republike (Foto: RTRS)

Sjednica Tima za pripremu odbrane Dana Republike (Foto: RTRS)

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva člana Kluba Hrvata u Vijeću naroda Srpske. Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske, kojim je predsjedavao predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, na sjednici održanoj 8. februara, saglasio se o potrebi formiranja ovog tima.

Tim koji čine ugledni pravnici, pripremiće odgovor i eventualno učešće predstavnika Narodne skupštine u javnoj raspravi pred Ustavnim sudom BiH, potvrdio je Čubrilović.

– Ponovo podnošenje zahtjeva predstavnika bošnjačkog naroda sa ciljem osporavanja prava Srpske da donosi odluke o svojim praznicima ne vodi stabilizaciji prilika u BiH, nego nas vrti u krug da se ne bismo mogli baviti suštinskim pitanjima koja su važna građanima – rekao je Čubrilović za Euroblic.

M. Vujinović/RTRS