Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da Srpska neće prihvatiti nijednu odluku visokog predstavnika u BiH koja se odnosi na Izborni zakon BiH, pa makar se ona odnosila isključivo na Federaciju BiH.

– Ovde su stranci mešetari. Visoki predstavnik ne može ništa da nametne – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu. On je istakao da nikada nije bilo ozbiljne priče o tome i da se to neće prihvatiti, te da mora da prestane da se to radi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

– Ovo je isti scenario koji smo gledali prethodnih 20 godina. Bošnjaci hoće nešto da provedu, onda se razgalame pred izbore, uvučemo se u cajtnot, a onda se traži visoki predstavnik da nešto nametne – rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako BiH ne može da funkcioniše onda treba da se “sedne” i vidi kako se razići ili se dogovoriti kako će funkcionisati.

– Prošlo je vreme nametanja. Mi odbacujemo bilo kakvo nametnuto rešenje – poručio je Dodik i ponovio da u BiH ništa ne funkcioniše osim Republike Srpske, “sviđalo se to nekom ili ne”.

– Mogu da vam pričam o tome da su zajedničke institucije nakaradne, da ništa ne odrađuju, da je tamo nekoliko pojedinaca koji ostvaruju samo svoje interese, da se raspala većina, da se raspada još više, da se potpuno urušava, da se ne donose odluke, koje su potrebne – rekao je Dodik.

On je naveo da visoki predstavnik, koji prima 24.000 evra platu, mora da piše negativne izveštaje po svetu da bi opravdao tu svoju platu, ali da to Republiku Srpsku ne zanima.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska u prva dva meseca na stavci izvornih prihoda budžeta i izvornih prihoda fondova imala 70 miliona veće prihode.

On je naveo da Republiku Srpsku nije uspela da uništi ni politika koju je “vodio tzv. Savez za promene, koji očigledno ne postoji, jer ne može ni da se sastane” s obzirom na to da su dve godine blokirali 710 miliona sredstava po raznih projektima koji je trebalo da idu u Srpsku.

Dodik je naglasio da Republika Srpska u tom pogledu funkciniše i da nema nameru ni na političkom planu da vraća stare prakse pričom o nametanju.

– Incko jednog dana kaže da razmišlja o tome, a onda ode u Brisel, pa mu neko kaže da ne može to da uradi, onda on kaže da neće. Pitanje je samo kad laže, tad kad osokoljen u Sarajevo Bošnjacima to radi ili kad ode u Brisel i kad kažu “prestani da to više činiš”. Sad ne znam kad laže, a laže sigurno jedno – kaže Dodik.

On je naveo i da je neprihvatljiv predlog izmjena Izbornog zakona SDP, jer je reč o korekcijama koje nisu celovito rešenje, te da će SNSD u Domu naroda parlamenta BiH tražiti većinu da takav predlog bude odbačen.

– Mislim da imamo tu većinu – zaključio je Dodik.

“Nije istina da Rusija koristi čelnike Srpske za podrivanje BiH”

Dodik je ocenio danas da je “NATO u ozbiljnoj krizi kada jedan od njegovih komandanata laže pred Senatom SAD da Rusija koristi odnose sa čelnicima Srpske za podrivanje BiH”.

Ističući da komandant snaga NATO u Evropi Kurtis Skaparoti sigurno zna činjenice, Dodik je kao mogućnost zašto je on dao ovakvu izjavu naveo pripremanje terena za neko eventualno vraćanje ili obračun.

– Mi smo jasno rekli da smo vojno neutralni, da možemo da sarađujemo sa NATO, ali sa NATO koji je bacao bombe po nama i laže o nama biće teško sarađivati – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da NATO i međunarodna zajednica treba da se naviknu da u vlasti Republike Srpske nisu poslušnici.

– Poštujemo Rusiju, NATO, EU. Pre nekoliko dana sam govorio da BiH treba što pre da se domogne kandidatskog statusa za EU, očigledno on nije to pročitao – rekao je Dodik, koji je i predsednik SNSD.

Ističući da Republika Srpska i SNSD ne destabilizuju BiH, Dodik je kao odgovorne označio stranke koje su na vlasti na nivou BiH.

– Članovi napuštaju SDA, SDS, puca po svim šavovima, ništa ne mogu da urade, moć međunarodne zajednice je propala i on je našao da vrati priču o nekoj nevaljaloj Republici Srpskoj – zaključio je Dodik i dodao da nije korektno da zbog toga iznosi pred Senatom SAD lažne informacije.

Kada je u pitanju stav Republike Srpske u vezi sa vojnim savezima, Dodik je istakao da je Srpska vojno neutralna.

– Sarađujemo sa NATO i sa Ruskom Federacijom, ali u tom pogledu nećemo praviti nikakve saveze. To im smeta jer su naučili da dobijaju sve ovde, a nama smeta što su bacali osiromašeni uranijum – poručio je Dodik.

Ocenivši da je izjava NATO generala deo globalne histerije protiv Rusa, predsednik Srpske je rekao da u tom pogledu ovde nema nikakvog posebnog ruskog uticaja.

– BiH ne može da sruši Rusija, BiH se sama urušava i ona je besmislena zemlja – zaključio je Dodik.

Tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, komandant snaga NATO u Evropi general Kurtis Skaparoti je rekao da je jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu.

On je rekao da Rusija koristi odnose sa čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija BiH.

EuroBlic