RŽR Ljubija biće prodan već narednog mjeseca na Banjalučkoj berzi, otkriva za ATV  ministar industrije. IRB priprema spisak državnih preduzeća za privatizaciju koji uskoro treba da bude objavljen, a na njemu će sigurno biti i Rudnik Ljubija uvjerava Petar Đokić. Zbog odluke Vlade da ovo preduzeće skine sa liste strateških, nema više ni potrebe da se traži saglasnost skupštine.

“To je ušlo u program IRB-a za ovu godinu da će se putem iznošenja akcija na berzu pokušati prodati taj paket akcija koji ima Republika Srpsak odnosno kojim upravlja Vlada RS i IRB. Mislim da IRB radi na tome da priprema taj materijal. Mislim da treba putem berze iznijeti te akcije i ponuditi ih i na taj način zaštititi imovinu Republike Srpske koja sada propada.Te akcije gube vrijednost svake godine” kaže ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Ipak, od najave Vlade da će prodati Ljubiju akcije tog faktički mrtvog preduzeća, porasle su za 35 odsto. Mada se uveliko priprema teren za privatizaciju, u IRB-u ne žele da kažu ni riječ. Zato u DNS-u tvrde ih opet niko ništa nije pitao. Lider stranke kaže da čeka da vidi šta je Vlada naumila pa da na organima stranke zauzme stav.

“Nisam ja razgovarao ni s kim ne znam ni kada će biti. Sve zavisi kakvi će uslovi biti ako je slobodno nadmetanje mi to ne možemo prihvatiti” kaže Marko Pavić.

I dok u DNS-u ne žele opet da vide Evgenija Zotova u igri, vlasnik Izrael investment grupe sprema ponudu. Glavni argument DNS-a do sada je bio ugovor o privatizaciji iz 2004. godine po kom sva prava eksploatacije u Omarskoj Ljubiji i Tomašici ima zajedničko preduzeća Mital Prijedor. Tako ispada da bilo koji drugi kupac, osim Mitala, kupuje mrtvo preduzeće RŽR, ali Evgeni Zotov ne odustaje. Sprema novu ponudu i poručuje da je nedavno izmijenjen zakon o koncesijama u skupštini sada stvorio novu realnost.

U skladu sa novim zakonom o koncesijama bitna je koncesija a ne nekakve formalne dozvole.Zbog toga u slućaju da mi kupujemo akcije RZR-a mi ćemo napraviti zahtjev za koncesiju. Nemamo ništa sa današnjim investitorom koji radi u Omarskoj” kaže Evgenij Zotov iz Izraeli Investment Grupe.

U tom slučaju kaže Zotov, RŽR bi dobio koncesiju u Ljubiji i Tomašici dok bi zajedničko preduzeće moglo da kopa samo u Omarskoj. Za taj kop koncesioni ugovor Mital je dobio tek krajem prošle godine.

ATV