Na području regije Prijedor stanovništvo je odahnulo, jer su vodostaji u postepenom opadanju.

U Kostajnici su ukinute vanredne mjere odbrane od poplava. U opadanju je i vodostaj rijeke Sane i drugih vodotoka.

Mještani Kostajnice konačno su odahnuli, jer je nakon nekoliko dana rasta, vodostaj Une i drugih vodotoka na ovom području, počeo da opada.

Una, koja je na nekoliko mjesta izila iz korita i ugrozila oranice i objekte, postepeno se povlači. Zbog toga je načelnik opštine, Drago Bundalo ukinuo uvedene vanredne mjere odbrane od poplava.

Mještanin Milan Čolić kaže da je sada stanje dobro, te da već deset, 12 centimetara opada Una, pa se nada da neće biti poplave.

“Ono što je za nas povoljno, jeste da iako snijeg se nije sav otopio, vodostaj rijeke Une, uzvodno od Novog Grada i prema Bihaću i Sane prema Prijedoru je lagano u opadanju. Mi ne očekujemo dalji porast vodostaja rijeke Une i neće biti nekih posljedica po stanovništvo”, ističe Aleksandar Pašić portparol Opštine Kostajnica.

I na području Novog Grada u opadanju su vodostaji Une, Sane i drugih vodotoka. Rijeka Sana povukla se sa lokalnog puta Urije – Šuća, ali su zbog vode i klizišta, još presječene dvije saobraćajnice.

“Јedna komunikacija je Blagaj – Vitasovci, druga komunikacija je Novi Grad – Brezici – Karan, to je regionalni put AR, u toku su radovi oko sanacije”, kaže Ratko Pavić načelnik Štaba za vanredne situacije.

Odahnuli su i Prijedorčani. Vodostaj Sane od juče konstantno opada. To posebno raduje mještane Tukova, gdje su površinske vode proteklih dana ugrozile nekoliko kuća.

“Apelujem opet ponovo da se proba napraviti ovaj zaštitni dio nasipa, jer nama dolazi u Tukove samo s ovog dijela. To ako se može i ako se može da se malo pročisti rijeka Sana”, naveo je Zoran Јeftić predsjednik MZ Tukovi Prijedor.

Dušan Vranješ šef Odsjeka civilne zaštite Grada Prijedora kaže da kritični vodostaj rijeke Sane kada se proglašava stanje redovne odbrane od poplava je 420 centimetara. U ovoj fazi, dodaje on, oni su imali maksimalni vodostaj i u poslednja 24 sata došlo je do njegovog opadanja.

U postepenom opadanju su i svi vodostaji na području Kozarske Dubice. Ipak, radi predostrožnosti, u svim krajevima regije Prijedor, nadležne službe i dalje prate stanje.