Politički analitičar Srđa Trifković smatra da je neophodno ostvariti jedinstvo svih političkih snaga u Republici Srpskoj oko strateškog opredjeljenja za vojnu neutralnost i neustupanje vojne imovine centralnim organima BiH kako bi se spriječilo da granica na Drini bude trajno zacementirana.

Trifković u komentaru za portal “Sve o Srpskoj” upozorava da je to pitanje od životnog interesa za Srbe na obje strane Drine.

“Ono bi zbog toga trebalo da bude i ključna tema predstojećeg predizbornog nadmetanja, uz jasno izjašnjavanje svih stranaka i zauzimanje stavova koji bi napokon bili trajno obavezujući za njihove predstavnike u svim zajedničkim institucijama”, smatra Trifković.

Shodno američkoj doktrini, piše Trifković, koja zahtijeva agresivne mjere za suprotstavljanje uticaju Rusije kao “glavnog prioriteta Pentagona”, teško je zamislivo da bi dugoročni ostanak BiH van okvira NATO-a bio prihvatljiv strateškim planerima u Vašingtonu.

“Nepotrebno je isticati da bi takav ishod bio u dubokoj suprotnosti sa srpskim nacionalnim interesima, jer bi njime granica na Drini bila trajno zacementirana”, smatra Trifković.

Prema njegovom mišljenju, na balkanskom području za očekivati je da se nova-stara američka doktrina odrazi u daljoj težnji za proširenjem Sjevernoatlanskog saveza.

“Kontinuitet balkanske politike SAD do daljeg je osiguran – što se videlo sa ulaskom Crne Gore u NATO”, piše Trifković.

On dodaje da će sljedeća na meti širenja Alijanse biti Makedonija, gdje je prošle godine uspješno izvedena operacija promjene režima sa očiglednim ciljem da se osujeti realizacija “Turskog toka” i jačanje kineskog prisustva u moravsko-vardarskoj dolini.

Potom, dodaje on, na tapet zasigurno dolazi BiH.

Trifković navodi da je Izvještaj o nacionalnoj bezbjednosnoj strategiji, koji je Bijela kuća prošle godine u decembru podnijela Kongresu, bez rezerve iznosi tvrdnju da “Kina i Rusija predstavljaju izazov američkoj moći, uticaju i interesima i teže da podriju američku bezbednost i prosperitet”.

“Glavni problem i sa Nacionalnom bezbednosnom strategijom iz decembra prošle godine i sa Nacionalnom odbrambenom strategijom, koja je predstavljena u januaru ove godine, jeste da ne definišu racionalne ciljeve i ne sadrže okvire za usklađivanje željenih ishoda i sredstava na svetskoj sceni”, smatra Trifković.

U svojim osnovnim postavkama, pojašnjava on, oba dokumenta ignorišu činjenicu da Amerika, čije je učešće u svjetskoj privredi opalo sa 40 odsto 1960. godine na 20 odsto koliko je danas, ne može da nametne svoju hegemonističku volju i Rusiji i Kini, dok se istovremeno priprema za rat protiv Sjeverne Koreje i Irana i održava 300.000 vojnika u bazama u oko 150 zemalja na svim kontinentima.

“Američka strateška doktrina, kako je artikulisana u ova dva dokumenta, vraća na scenu hegemonističku težnju ka dominaciji celokupnog spektra – ne zato što je taj cilj strateški opravdan ili finansijski održiv i ne zato što Kina ili Rusija predstavljaju stvarnu pretnju Americi”, piše Trifković.

Prema njegovom mišljenju, džinovska američka vojna mašina i njeni snabdjevači moraju da opravdaju svoje postojanje i da ga produže u nedogled, bez obzira na racionalno utemeljenu procjenu strateških prijetnji i potreba.

“Plod takvog pogleda na svet jeste doktrina koja nam obećava nove ratove, nove intervencije i kontinuitet hladnog rata”, upozorava Trifković.

Izvor: SRNA/RTRS