Skaparoti je u „žaru“ svog obrazlaganja pred Odborom američkog Senata o tome da je potreban veći vojni, ali i diplomatski angažman u regionu kako bi se neutralisao ruski uticaj na Balkanu, osim Srbije, označio kao problem i celu srpsku populaciju

Cilj Zapada i NATO-a je da Srbiju doteraju do zida i da je nateraju da politički kapitulira. To bi značilo priznanje Kosova, potpuni prekid odnosa sa Rusijom. NATO Srbe doživljava kao nosioce politike koja se kosi sa njihovom i koja im se suprotstavlja.

Priče koje se Srbiji svakodnevno plasiraju da NATO poštuje njenu vojnu neutralnost i da je saradnja bitnija od formalnog članstva, pale su u vodu posle reči komandanta snaga NATO-a u Evropi generala Kertisa Skaparotija, koje je izgovorio pred Odborom američkog Senata: „Srbija je najveći problem u regionu!“, prenosi Sputniknews.com.

Skaparoti se nije zaustavio na ovome, već je u „žaru“ svog obrazlaganja o tome da je potreban veći vojni, ali i diplomatski angažman u regionu kako bi se neutralisao ruski uticaj na Balkanu, osim Srbije, označio kao problem i celu srpsku populaciju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Poslednji put kada je NATO Srbiju označio kao problem na Zapadnom Balkanu, nad našim nebom krila je širio „Milosrdni anđeo“ bacajući 78 dana zabranjene kasetne bombe i osiromašeni uranijumom — ubijajući Srbe.

Da li su reči komandant snaga NATO-a u Evropi znak da je Alijansa izgubila strpljenje i da će uskoro zatražiti i formalno od Srbije da postane deo ove vojne alijanse i odrekne se Rusije?

Doktor političkih nauka Jelena Vukoičić za Sputnjik kaže da NATO-u nije toliko cilj da Srbija i formalno postane njen član, koliko im je cilj da je politički porazi.

– Cilj Zapada i NATO-a je da Srbiju doteraju do zida i da je nateraju da politički kapitulira. To bi značilo priznanje Kosova, potpuni prekid odnosa sa Rusijom. Mi vidimo da oni zapravo nigde ne popuštaju Srbiji, da ijedan naš legitiman srpski zahtev ne nailazi na pozitivan prijem. Praktično se pred Srbiju postavljaju oni uslovi koji će, ako ih ispuni, značiti da je apsolutno kapitulirala, a ako ne ispuni, onda će naravno i dalje biti žrtva pritisaka – zaključuje naša sagovornica.

Foto: Profimedia/TASS

Po njenim rečima, posle prijema Crne Gore u NATO i neskrivenih težnji Makedonije da postane njihov član, bilo je vrlo jasno da se obruč oko Srbije steže i da će Srbiji biti sve teže i da održi svoju politiku vojne i političke neutralnosti.

–  Znači, da ne uvodi sankcije Rusiji, a da istovremeno ima i dobre odnose sa Zapadom, na čemu naše vlasti već duži niz godina grade svoj spoljnopolitički kurs. Očigledno je da ćemo sve teže balansirati, jer se nalazimo gotovo okruženi NATO-om – uverena je ona.

Tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, komandant snaga NATO-a u Evropi general Kertis Skaparoti rekao je i da Rusija koristi odnose s čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine, kao i da pokušava da spreči evroatlantski put pojedinih zemalja u regionu.

On je podsetio i da su međunarodna zajednica i SAD garant stabilnost na Balkanu, i duboko se zabrinuo da će nedostatak diplomatskih aktivnosti doprineti širenju daljeg ruskog uticaja na Balkan, te da je potreban i veći vojni angažman u regionu.

 

Telegraf.rs / Sputnik