Bošnjački političari Srebrenicu doživljavaju kao eksteritorijalnu jedinicu u kojoj ne važe Ustav i zakoni Republike Srpske, tvrde srpski političari iz te opštine.

Poslednji u nizu skandaloznih postupaka lokalnih Bošnjaka kojima su i juče pokazali apsolutno nepoštovanje važećih propisa lokalne samouprave, ali i institucije predsednika RS, jeste bojkot proslave 11. marta, Dana opštine Srebrenica.

Skupština opštine SrebrenicaFOTO: RTRS.TV / SCREENSHOT
Skupština opštine Srebrenica

Zvanično obrazloženje predsednika Skupštine opštine Srebrenica Alije Tabakovića i zamenika načelnike te opštine Nermina Alivukovića, zbog kojeg su odbili učešće u svečanom obeležavanju Dana opštine, jeste odluka skupštinske većine da se „Zlatna plaketa“ opštine Srebrenica dodeli predsedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Međutim, lokalni srpski političari podsećaju da poslednji gaf srebreničkih Bošnjaka nije i jedini primer toga kako njihovi političari doživljavaju to što je Dejtonskim sporazumom Srebrenica potvrđena kao sastavni deo Republike Srpske.

Naši sagovornici, između ostalog, ističu da bošnjački političari u toj opštini već duže od dve decenije ignorišu zvanične praznike entiteta u kojem žive dok u isto vreme nezakonito proslavljaju tzv. Dan nezavisnosti BiH, 1. mart, koji institucije Srpske ne priznaju kao legitiman praznik na teritoriji RS.

– Iako se 1. mart 1992. u Republici Srpskoj doživljava kao jedan od najtragičnijih datuma i kao dan kada je praktično počeo krvavi građanski rat, sve posleratne bošnjačke vlasti u Srebrenici taj datum su svečano obeležavale kao neradni dan. S druge strane, bošnjački političari u Srebrenici ne samo da odbijaju proslavu Dana RS, već svakog 9. januara izdaju uvredljiva saopštenja protiv proslave datuma koji ima ogroman emocionalni značaj za srpski narod – kaže za „EuroBlic“ predsednik SDS u Srebrenici Momčilo Cvjetinović.

Tolerancija

Dodaje da se zbog poznatih tragičnih događaja iz prošlosti lokalnim bošnjačkim liderima tolerisalo ponašanje koje, kako ističe, ne bi moglo da prođe bez zakonskih sankcija u bilo kojoj drugoj opštini ili gradu u RS i BiH.

– Podsećam da se bivši načelnik opštine otvoreno zalagao za izdvajanje Srebrenice iz ustavnopravnog poretka RS. Bošnjačkoj deci u Srebrenici takođe je omogućeno izdvajanje iz obrazovnog sistema RS i školovanje po programu Tuzlanskog kantona u FBiH – navodi Cvjetinović.

Uloženi milioni

Šef srebreničkog SNSD Radomir Pavlović takođe tvrdi da je ignorantsko ponašanje bošnjačkih političara iz te opštine prema zakonima i institucijama RS prevršilo svaku meru.

– Takvim ponašanjem bošnjački političari najviše štete nanose svom narodu. Institucije RS su u poslednjih petnaestak godina uložile milione maraka u Srebrenicu ne bi li kako popravile štetu koja je naneta pljačkom stotina miliona stranih donacija od strane raznih bošnjačkih lidera. Pozivam ih da zajedno radimo na dobrobit svih građana Srebrenice umesto što svojom neskrivenom mržnjom prema RS pokušavaju da unište svaku šansu za pomirenje – kaže Pavlović.

Dodik dobio priznanje

Na svečanoj sednici SO Srebrenica juče je uručeno najveće opštinsko priznanje – Plaketa sa zlatnim grbom predsedniku RS Miloradu Dodiku.

Sednici nisu prisustvovali bošnjački odbornici, ali je proslavi prisustvovao veći broj građana bočnjačke nacionalnosti.

Plaketa sa srebrnim grbom naknadno će biti uručena srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, a Plaketa sa bronzanim grbom dodeljena je Međunarodnom forumu solidarnosti.

Osim Dodika, svečanosti je prisustvovao ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, izaslanik predsednika Srbije Imre Kern, gradonačelnik Brčkog i načelnici opština iz RS te poslanici.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se Srebrenica oporavlja najviše zahvaljujući donaciji od pet miliona evra koje je za ovu opštinu dodelila Srbija, podršci predsednika RS i Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, te vlada ove dve zemlje.

EuroBlic