Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da su nad Srbima u Sarajevu počinjeni sistemski planirani zločini za koje će neko morati da odgovara.

“Iako se zločini nad Srbima u Sarajevu žele podvesti pod pojedinačne incidente, a za njih optužiti pojedinci i grupe predratnih kriminalaca koje su izmakle kontroli tadašnjih vlasti, očigledno je da je riječ o sistemski planiranim zločinima za koje će neko morati da odgovara”, izjavio je Kojić Srni povodom obilježavanja 22 godine od egzodusa Srba iz Sarajeva.

Kojić je rekao da su, prema do sada prikupljenim podacima, u sarajevskoj regiji tokom 1992. godine stradala 1.324 srpska civila.

“Ovaj broj nije konačan, s obzirom na to da Centar trenutno radi na provjeri spornih imena koja još nisu uvrštena u bazu podataka”, istakao je Kojić.

Prema njegovim riječima, Centar je baveći se istraživanjem stradanja Srba u sarajevskoj regiji došao do podataka koji govore u prilog činjenici da se na samom početku građanskog rata u BiH i s prvim pucnjem u srpskog svata na Baščaršiji moglo naslutiti šta se sprema građanima srpske nacionalnosti u Sarajevu.

Kojić je napomenuo da postoje brojna svjedočenja o odvođenju srpskih civila iz njihovih kuća i stanova, pa čak i sa ulica i iz bolnica, koji su kasnije ubijeni, a o nekima se ni do danas ništa ne zna.

“Prvi na meti su bili srpski intelektualci i `viđeniji ljudi` kao što je, na primjer, doktor Milutin Najdanović, koji je nakon što su ga iz stana odvela trojica ljudi u maskirnim uniformama, sljedećeg jutra pronađen mrtav”, naglasio je Kojić.

On je rekao da je slična sudbina zadesila i poznatog sarajevskog muzičara Slobodana Samardžića, ali je njegovo tijelo, iako je policija izvršila uviđaj, nakon toga misteriozno nestalo.

“Već tada, a i godinama poslije, `neumorno` se radilo na prikrivanju počinjenih zločina, brojnih silovanja srpskih žena i djevojčica u samom gradu, izmještanju posmrtnih ostataka i svim nečasnim radnjama u kojima su zajednički učestvovali svi organi vlasti tadašnje Republike BiH”, zaključio je Kojić.

Izvor: Srna/RTRS