Iako do raspisivanja izbora ostaje skoro dva mjeseca, u Savezu za promjene problemi jer, kako ističu u NDP – u, Mladen Ivanić i Vukota Govedarica nisu kandidati SZP – a već PDP – a i SDS – a.

“NDP još nije donio odluku hoće li podržati te kandidate”, istakao je Zdravko Krsmanović (NDP).

Takozvani Savez za promjene izborom kandidata napravio je greške smatra i nekadašnji član SDS-a Ognjen Tadić koji ispred svoje, novoosnovane, Narodne stranke kaže da trenutno ne podržava nijedan partijski blok. SDS je izgubio značajno članstvo u Krajini. Odlasci Bojića, Stevandića, Tadića, Banjca, … nose i dio biračkog tijela.

“Činjenica je da SDS prilično loše stoji kada je riječ o Banjaluci koja je najveće biračko tijelo. Nema jaku ukorijenjenost na ovome prostoru i usudio bih se reći da je dosta glasova starih SDS-ovaca preuzeo DNS”, ističe doktor političkih nauka, Vlade Simović.

Patriotski blok, koji će činiti najveća politička stranka SNSD i još desetak partija, udruženja i nevladinih organizacija, u izborni proces ulazi rasterećeno, smatraju poznavaoci političkih prilika. Popularnost trenutne vladajuće koalicije, danas je daleko veća nego 2014. godine

Prema informacijama do kojih je došao Frontal, na osnovu 1000 ispitanika, SNSD u Banjaluci ima podršku od 37%, dok je SDS iza DNS-a i PDP-a sa podrškom od 7 posto.

Izvor: N1