Prvi stepen pripravnosti – stanje redovne odbrane od poplava proglašen je u Prijedoru, Novom Gradu, Kostajnici i Kozarskoj Dubici. Vodostaji Sane, Une i Save u stalnom su porastu, a zbog njihovog izlivanja presječeni su pojedini putni pravci.

Prijedor – poplaveFoto: RTRS

U prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Brezičani zaplavljeno je više od 100 objekata. Pod vodom su i velike poljoprivredne površine. Prijedorskom Vodovodu naloženo je pojačano hlorisanje vode.

Poplave u Novom Gradu (Foto: Veljko Babić/RTRS)

Poplave u Novom Gradu (Foto: Veljko Babić/RTRS)

Putni pravac od Prijedora prema Bišćanima nije prohodan.

Iako je na području grada Prijedora najviše zaplavljenih objekata, u sjeverozapadnom djelu Republike Srpske sve rijeke su u porastu.

U selu Mrakodol kod Kostajnice Strigova je poplavila jedno domaćinstvo. Potok Tavija je u porastu, ali ne prijeti izlivanjem. Una je poplavila poljoprivredno zemljište i nekoliko vikendica, dok je ugroženo desetak kuća u centru Kostajnice.

Zbog izlijevanja Sane u prekidu je putna komunikacija Novi Grad-Šuća, te Blagaj-Vitasovci-Radomirovac. U naselju Vidorija ima nekoliko zaplavljenih kuća.

Prijedor - vodostaji

Prijedor – vodostaji

Rijeka Sana presjekla je put Oštra Luka-Usorci i Most-Usorci-Trnava. Na području Oštre Luke izlile su se Јapra i Kozica.

Una i Sava u Kozarskoj Dubici su u porastu.

Poplave u Kostajnici

Poplave u Kostajnici

Sava je u blagom porastu u Semberiji, ali zasad nema izlivanja. Opada vodostaj Drine, ali rastu pritoke Save. Nadležne službe u Bijeljini prate situaciju na terenu.

Kostajnica - poplave

Kostajnica – poplave

Rijeka Јošavka izlila se iz korita i poplavila centralni dio opštine Јezero. Ugroženo je dvadeset stambenih objekata i ambulanta. Stanje je dosta teško i ako se poplavni talas nastavi, u ovoj lokalnoj zajednici planiraju proglasiti stanje elementarne nepogode.

Republička uprava Civilne zaštite na vrijeme je obavijestila lokalne zajednice i njihove službe zaštite i spasavanja koje prate situaciju preduzimajući neophodne aktivnosti.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do 18. marta meteorološki uslovi na zapadu i sjeverozapadu Srpske mogu uzrokovati dalji rast vodostaja Sane, Une, Save i nešto manje Vrbasa.

RTRS