Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je jutros prvi stepen pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada, budući da je vodostaj rijeke Sane iznosio 428 centimetra, što predstavlja kritični nivo vodostaja s tendencijom daljeg rasta, jer je intenzivno topljenje snijega na slivnom području vodotoka ove rijeke.
Prijedor - poplave - Foto: RTRS

Prijedor – poplaveFoto: RTRS

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu u porastu su i od jutros su na snazi redovne mjere zaštite od poplava, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Vodostaj rijeke Une jutros je 461 centimetar i viši je za 48 centimetara u odnosu na mjerenje juče ujutro.

Redovna odbrana od poplava na snazi je kod vodostaja Une na 450 centimetara, a vanredna na 510 centimetara.

Prijedor - vodostaji

Prijedor – vodostaji

Vodostaj rijeke Sane jutros je 490 centimetara i viši je za 50 centimetara u odnosu na juče.

Zbog izlivanja Sane obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća. Una se u naselju Vidorija kod Novog Grada približila kućama, ali za sada nema prijava da ima poplavljenih objekata.

Nekoliko domaćinstava u naseljima Tukovi, Brezičani i Raškovci kod Prijedora zaplavljeno je zbog vodostaja rijeke Sana koji je u ovom gradu četiri centimetra iznad kote redovne odbrane od poplava, ali nema ugroženih ljudskih života, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

U opštini Srbac rijeka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplava i zaplavila je tri domaćinstva i mjestu Bajinci-Gaj. Nema ugroženih ljudskih života.

Rijeka Sana izlila se u Blagaju, zbog čega se saobraćaj ne odvija na potezu Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac.

Sava u Kozarskoj Dubici je 16 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplave.

Novom Gradu rijeka Una je 11 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava i na snazi je redovna odbrana od poplava, ali nema izlivanja.

Una je u Kostajnici iznad kote redovne odbrane od poplava.

“Vodostaj većih rijeka na sjeverozapadu Republike Srpske su u porastu”, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite, koja se poziva na podatke operativno-komunikacijskih centara i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske saopštila je da prati prognozu Republičkog hidrometeorolškog zavoda, motri situaciju i preduzima mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

RTRS