Zbog vodostaja Sane koji je, prema jutrošnjim mjerenjima, prešao kritičnu tačku i iznosi 428 centimetara, u Prijedoru je na snazi prvi stepen pripravnosti – stanje redovne odbrane od poplava.

– U naseljima Tukovi, Raškovac i Brezičani zaplavljeno je oko 80 stambenih objekata, velik dio poljoprivrednog zemljišta, a voda je presjekla put Prijedor – Bišćani. Vodostaj ima tendenciju rasta, zbog intenzivnog topljenja snijega u slivu rijeke Sane i na području Prijedora – navedeno je iz CZ-a Prijedor.

Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

Odlukom gradonačelnika Milenka Đakovića, obavezuju se sve nadležne institucije i subjekti zaštite i spašavanja da poduzimaju mjere zaštite, predviđene planom zaštite iz ovog stepena.

Prije svega, potrebne mjere zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara na područjima koja su ugrožena poplavom. Gradskom “Vodovodu” je naloženo da poduzme mjere pojačanog hlorisanja i druge neophodne sanitarno–tehničke mjere s obzirom na potencijalnu opasnost prodora plavnih voda u izvorište s pitkom vodom.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor obavezuje se da poduzme potrebne mjere nadzora radi osiguranja higijenski ispravne vode za piće na području grada.

Stanje na terenu intenzivno prati Odsjek Civilne zaštite grada Prijedora koji će o stanju i potrebnim mjerama blagovremeno obavještavati i stanovništvo na ugroženim područjima.