Poslanici i delegati SNSD, koji su bili predsedavajući komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH, i dalje imaju pravo na privilegije po tom osnovu, bez obzira što su davno podneli ostavke.

Nakon što je u leto 2017. Nikola Špirić smenjen s mesta predsedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH, Izvršni komitet SNSD je odlučio da se svi njihovi parlamentarci u znak protesta povuku iz rada komisija Predstavničkom doma, Doma naroda i zajedničkih komisija.

Nikola ŠpirićFOTO: DEJAN BOŽIĆ / RAS SRBIJA
Nikola Špirić

Između ostalih, Dušanka Majkić je bila predsedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma BiH, a Nebojša Radmanović Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda.

Bez obzira što mesecima ne obavljaju te funkcije niti idu na sednice komisija, i dalje im pripada pravo koje imaju šefovi parlamentarnih komisija zato što formalno još nisu razrešeni dužnosti. Prema pravilnicima, imaju pravo na 200 KM interne reprezentacije, plaćen račun za mobilni telefon do 150 KM svaki mesec, pravno na službenog vozača pri dolasku na sednice, a predsedavajući radnih tela u PS BiH imaju i nešto veći koeficijent za platu od poslanika.

Dušanka Majkić je za „EuroBlic“ rekla da koristi samo pravo na vozača, ali da ni u kom slučaju ne snosi krivicu što još nije razrešena.

– Mi smo ostavke podneli kolegijumima Predstavničkog i Doma naroda BiH i to je sve što možemo da učinimo. Nas su u komisije imenovali parlamentarni domovi i oni mogu da nas i razreše. Zašto kolegijumi na dnevni red sednica domova nisu stavili naše ostavke i razrešili nas iz komisija, to je pitanje za njih. To je njihova krivica. Pitajte Mladena Bosića – rekla je Majkićeva.

Dušanka MajkićFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
Dušanka Majkić

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić kaže da parlamentarce SNSD sleduje članstvo u komisijama, da je to njihova dužnost kao predstavnika građana i da na čelu pojedinih komisija treba da budu predstavnici opozicije.

– Iz tog razloga nismo glasali za njihovo razrešenje. To što rade je bojkot dela parlamentarnog života. Gospođa Majkić jeste u pravu da je formalno i dalje predsednik komisije, a u njenom odsustvu je menjaju zamenici. Međutim, ovde je pitanje morala. Da li je moralno uzimati privilegije za ono što javno tvrdite da ne radite – pita Bosić.

Konsultant CCI Ivića Ćavar kaže da nijedan dom nije raspravljao o stanju u parlametarnim komisijama, niti se seća da je to neko službeno tražio.

– Očito je da niko ne želi da se bavi navedenom problematikom u izbornoj godini jer su pojedine stranke, u zavisnosti od dnevnog reda domova PS BiH, u jednom trenutku vlast, a u drugom opozicija. Zato niko neće da se konfrontira s bilo kim, jer se već sada stvaraju startne pozicije za predstojeće opšte izbore u BiH i neka buduća partnerstva – zaključuje Ćavar

“Brza” pošta

Zvaničnu informaciju o pravima parlamentaraca SNSD tražili smo iz Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, odgovor nismo dobili.

Budući da su nam tražili da navedemo poštansku adresu redakcije, za očekivati je da se drže stare prakse – odgovor šalju poštom, nakon desetak dana čekanja.

EuroBlic