20-og marta biće definisan konačan tekst odgovora Narodne skupštine Ustavnom sudu BiH, koji bi trebalo da se izjasni o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike, a koji je uputilo deset delegata iz Vijeća naroda Republike Srpske.

I dok srpski predstavnici ističu da će se Dan Republike i ubuduće obilježavati 9-og januara, iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda poručuju da je njihov zahtjev opravdan.

Zakon o Danu Republike zasnovan je na ustavima Srpske i BiH, ali i na međunarodnim dokumentima, poručio je koordinator Tima za pripremu odgovora, Rajko Kuzmanović. Dodaje da bi Ustavni sud morao imati to u vidu i prijavu odbaciti kao neosnovanu.

“Tekst, koji smo pripremili kao okvirni, zasnovan je na pravnim argumentima i jedino tako možemo braniti ono što je sasvim sigurno odbranjivo”, istakao je Kuzmanović.

Međutim, iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda ponavljaju da je njihov zahtjev opravdan. Posebno im je sporan član koji navodi da se, na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.

“Sam način obrazloženja i odgovora iz Narodne skupštine će na neki način biti možda i dodatni dokaz i usmjerenje sudijama Ustavnog suda BiH da pravilnije shvate opravdan zahtjev Kluba Bošnjaka”, naveo je Kemo Čamdžija potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske iz reda Bošnjaka.

Siniša Karan član Tima za pripremu odgovora Ustavnom sudu BiH pita da li je sada, za Srpsku, veći autoritet takav Ustavni sud, koji ima tri stranca, donosi ključne odluke preglasavanjem i nema zakon o sudu, ili narodna volja građana Srpske, njih oko 700 000.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti više je političke, nego pravne prirode, smatraju iz Tima za pripremu odgovora, ali dodaju da imaju dovoljno pravnih argumenata za kvalitetan odgovor. Da je ponovo riječ o političkom, a ne pravnom pristupu Ustavnog suda BiH, ističu i najviši zvaničnici Srpske, poručujući da ovakve teme ne mogu doprinijeti razumijevanju unutar BiH.

“Nažalost, politički pristupi su evidentni pred određenim pravosudnim institucijama što je tragično, ali isto tako kako neko nađe načina da atakuje na određene stvari, drugi nalaze načine da ih odbrane, i tako će biti i u budućem periodu”, istakla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Nedeljko Čubrilović predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske naveo je da je njihov stav nepronijenjen, imajući u vidu različito tumačenje i politički pristup Ustavnog suda BiH kada je riječ o 1. martu i o 9. januaru.

Iz te dvije odluke vidi se, kako kaže, ko želi da vidi, da je riječ o političkom pristupu suda.

Rješenje za 9. januar uvijek će biti pronađeno, poručila je Cvijanovićeva, a član Tima za pripremu odgovora Siniša Karan poručuje da će se ovaj datum obilježavati i dalje, bez obzira na odluku Ustavnog suda.

Rok za dostavljanje odgovora iz Srpske je do kraja ovog mjeseca, a dostaviće ga, nakon konačnog usaglašavanja, Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine.

RTRS