Krovovi vikendica vire iz nabujale Une. Potopljeni su plastenici, voćnjaci, prizemlja kuća u blizini Kostajnice.

Podsećamo, u Kostajnici je noćas proglašeno vanredno stanje, jer je vodostaj rieke Une prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, a građani su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno, rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.  On je rekao da je u toku jučerašnjeg dana raspoređeno 1.500 vreća sa pijeskom oko kuća u ovom delu grada, a sinoć je iz Republičke uprave Civilne zaštite dopremljeno još 1.500 vreća, kojima su noćas branjeni najugroženiji stambeni objekti.

Pašić je dodao da su rečice Tavija i Bubnjarica u koritima i da se Strigova, koja je zaplavila jedan stambeni objekat u selu Mrakodol, povukla, prenosi N1.

Vodostaj reke Save u Gradiški dostigao je danas oko podneva visinu od 700 centimetara, pa su na snazi redovne mere odbrane od poplava. Sava se izlila u nebranjenom području, a do vanrednih mera preostalo je još 30 centimetara porasta vodostaja.

Una plavi duž korita

Prema informacijama s kojima raspolaže Kantonalna uprava Civilne zaštite, najkritičnije stanje je u Bihaću, gde je u mjesnim zajednicama Kulen Vakuf i Pokoj, voda ušla u nekoliko kuća.

Na deonici regionalnog puta Kulen-Vakuf – Martin-Brod u mestu Priboj došlo je do aktivacije klizišta koje je blokiralo saobraćaj. Izvršena je sanacija i omogućeno saobraćanje jednom kolovoznom trakom. Na oko 2,5 km od mesta gde je bilo klizište, došlo je do izlivanje Une na put u dužini od oko 20 metara, a visina vode na putu je 10 centimetara i za sada ne sprečava odvijanje saobraćaja.

U mestu Pokoj, na lokaciji Velhovo, na dva mesta poplavljena je lokalna putna komunikacija.

Cazinsku mesnu zajednicu Stijena, naselje Kaljikovići pogodila je velika poplava. Naime, Mušića bare su pod vodom, put prema naselju Vilenjača je takođe neprohodan zbog velikih poplava, a kako saznajemo danas u toku dana, voda je i dalje u porastu gde meštani kažu da nisu zapamtili ovakav nivo vode na Mušića barama. Saobraćaj je preusmeren na alternativni put sa Vilenjače na Suljiće – Donja Koprivna dok se voda s poplavljenih područja ne povuče.

U Tržcu se otežano saobraća prema naselju Urga. Reka Horljava izlila se te poplavila most prema Vilanječi, i dalje je obustavljen saobraćaj Stijena – Vilenjača.

Reka Sana i Sanica su se izlile u opštini Ključ, poplavljeno je poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih objekata.

U oštini Sanski Most poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo Naselje, Zdena, Šabića Klanac i Stari Majdan. U naselju Krkojevci od podzemnih voda ugroženo je nekoliko objekata.

EuroBlic