Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, optužio je vođstvo Republike Srpske za nacionalističku retoriku i podršku paravojnim organizacijama kako bi zastrašili političke protivnike i pridobili glasače uoči oktobarskih izbora.

Mektić je kazao da politika u Republici Srpskoj trguje strahom, te da je povećan osećaj nesigurnosti.

Pozivajući se na pouzdane izveštaje, Mektić je novinarima Reutersa kazao da mladi Srbi prolaze vojne obuke u kampovima u Rusiji.

FOTO: N1 / SCREENSHOT

Veruje se da su grupe kao što su Noćni vukovi, koji će iduće sedmice posetiti Srpsku u sklopu svoje balkanske “turneje”, angažovane od vlasti Republike Srpske kako bi propagiralei netoleranciju prema nesrbima ili umerenim Srbima uoči oktobarskih izbora.

– Postoje pokušaji da se manipuliše izborima na različite načine… U poslednje vreme kroz organiziovanje specijalnih grupa koje proizvode svoevrstan fizički pritisak na (pojedine) građane kako bi se oni uplašili i ne bi izašli na glasanje. To je posebno praksa vlasti u Republici Srpskoj… Oni pokušavaju da osnuju paraobaveštajnu strukturu pod maskom patriotske organizacije i da je iskoriste za obračun sa protivnicima – rekao je Mektić za Reuters.

On je dodao da Noćni vukovi “nisu tipičan motociklistički klub, oni nose snažne političke poruke”.

– Vlasti RS žele im dati legitimitet i iskoristiti ih u izbornom procesu – naglasio je Mektić, navodeći izveštaje o tome da Noćni vukovi planiraju otvoriti kancelariju u Banjaluci i nadgledati izbore.

Ministar bezbednosti BiH rekao je da je nedavna kupovina 2.500 pušaka za MUP RS legalna, ali da je u disproporciji u poređenju sa Federacijom.

– Oni trebaju oružje i to nije upitno, ali postavlja se pitanje proporcionalnosti. To može dovesti do nepotrebnog gomilanja oružja, koje može biti pogrešno iskorišteno na razne načine – zaključio je Dragan Mektić.

EuroBlic