Bosna i Hercegovina je u prethodnih nekoliko godina upisala još jedan neslavan rekord, a ovog puta reč je o broju registrovanih političkih partija kojih, prema približnim podacima Centralne izborne komisije u BiH – 150.

U praktičnom smislu gledano to znači da na svakih 23.500 stanovnika u BiH dođe jedna politička partija.

– Tačan broj političkih partija i ne znamo, jer se one prijavljuju kod nadležnih pravosudnih organa, a ne u CIK. Ipak, naše procene govore da ih postoji oko 150, ali tačan broj znaćemo do 31. marta 2017. godine, do kada je rok da sve partije registrovane u 2017. godini i ranije predaju finansijske izveštaje. Ipak, ni tada nećemo moći znati koliko je partija registrovane ove godine, nego ćemo to znati tek ako se registruju na izborima, odnosno naredne godine kada predaju finansijske izveštaje – istaknula je za Radiosarajevo.ba portparol CIK BiH Maksida Pirić.

Kako je ranije pojašnjavano, u BiH je lakše osnovati političku partiju nego, naprimjer, firmu ili nevladinu organizaciju, te ne čudi da se od jednopartijskog sistema došlo do gotovo 150 stranaka, piše Radio Sarajevo.

– Mislim da je prva greška nizak izborni prag, kojeg bi sa tri trebalo povećati na pet posto, čime bi se iščistio veliki broj političkih partija.Ovako veliki broj partija ne doprinosi demokratizaciji već, naprotiv, otežava je. Ljudi kada se suoče s tako velikim brojem partija onda se smanjuje njihova volja uopšte da učestvuju u izborima, a i otežava im izbor. To samo nije vezano za izbore, nego za sve ono što je u vezi s politikom – pojasnila nam je politička analitičarka Ivana Marić.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ / RAS SRBIJA

Na lokalnim izborima 2016. godine smo imali preko 450 registrovanih političkih subjekata za učešće na izborima tj. na svakih 8.000 stanovnika imali smo jednog registrovanog političkog subjekta.

– Prvi razlog je veliki izborni plen i moć koja je u BiH izmeštena iz sistema u ruke stranaka i lidera tih stranaka. Brojevima, taj izborni plen iznosi preko 13 milijardi KM javnog novca na godišnjem nivou (koliko potroše javni budžeti i vanbudžetski fondovi godišnje, 4 puta toliko za mandat od 4 godine), oko 4.000 pozicija u vlasti koje se biraju direktno što na lokalnim što na opštim izborima, te preko 200.000 pozicija u javnom sektoru koje su većim delom stranačke ili predmet korupcije i nepotizma čiji su generator vlasti u BiH –  istaknuo je Dario Jovanović, direktor Koalicije Pod lupom, koja se bavi posmatranjem i unapređenjem izbornog procesa u BiH.

EuroBlic