Čuveni teorijski fizičar umro je u 76. godini u svom domu u Kembridžu, potvrdila je porodica preminulog

Brilijantni fizičar, čuven po svojim genijalnim radovima na temu crnih rupa i relativiteta, autor brojnih popularnih knjiga, samo su deo nemerljive zaostavštine koju za sobom ostavlja čovečanstvu.

Sa 22 godine doktori su za Stiven Hokinga imali mračne prognoze, proživeće još samo par godina nakon što je otkriveno da pati od retke progresivne bolesti, amiotrofne lateralne skleroze. Teško oboljenje ga je prikovalo za kolica i skoro u potpunosti oduzelo moć govora, ali njegov um, iako zarobljen u krhkom telu, je ostao blistav i nesalomiv.

Uprkos svemu tome, razotrkio je neke od najzamršenijih tajni kosmosa

Nadživeo je prognoze doktora i proveo život ispunjen radom, okružen ljudima koji su ga poštovali i porodicom koja ga je volela. Ostaće upamćen ne samo zbog svog neizmernog doprinosa svetu nauke, već i samog čovečanstva.

– Bio je veliki naučnik i izuzetan čovek čiji će rad i zaostavština živeti mnogo godina – navela su u saopštenju njegova deca Lusi, Robert i Tim, preneo je AP.

Stiven Vilijam Hoking rođen je 8. januara 1942. godine. Unapredio je razumevanje prostora, vremena i prostor-vreme singulariteta.

Britanski naučnik je stekao svetsku slavu zbog svog rada na crnim rupama i teoriji relativiteta, a iza sebe je ostavio niz dela od kojih je najpoznatija knjiga “Kratka istorija vremena”.

Telegraf.rs