Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da su optužbe ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića “da lideri u Srpskoj podržavaju paravojne organizacije da bi zastrašili političke protivnike” imaginarne i skreću pažnju sa terorističkih aktivnosti radikalnih islamista.

Stevandić smatra da te optužbe predstavljaju najprljaviju kampanju čiji je cilj etiketirati sve one sa kojima se Mektić ne slaže.

On je istakao da su sve Mektićeve optužbe imaginarne, bez ijednog pokrića ili dokaza.

“Očigledno ovakvim izjavama Mektić skreće pažnju sa terorističkih aktivnosti i priprema formacija tipičnih za `Islamsku državu` ili paradžemate, koji su stvarni”, naglasio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, Mektićeve tvrdnje samo govore o strahu od gubitka pozicija, jer je strah “rodio” tu vrstu srbofobije ili autošovinizma prema vlastitom narodu.

“Ništa se drugo nije ni moglo očekivati od čovjeka koji je politički put utabao pljujući po rukovodstvu Republike Srpske i potkopavajući ono što Republika Srpska radi na svom subjektivitetu i suverenitetu, što je identično ratnoj kampanji iz Sarajeva koju smo imali devedesetih”, naglasio je Stevandić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić optužio je lidere u Republici Srpskoj za nacionalističku retoriku i podršku paravojnim organizacijama kako bi zastrašili političke protivnike i pridobili glasače uoči oktobarskih izbora, piše Rojters.

Mektić je naglasio da politika u Srpskoj trguje strahom, te da je povećan osjećaj nesigurnosti.

RTRS