Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom da Srbija i SAD imaju različite stavove po pitanju KiM ali da je Mičel saslušao ono što Srbija ima da kaže.

Vučić je poručio da Srbija može da prihati komprimis o Kosovu i Metohiji ali ne i poniženje. Predsjednik Srbije rekao je pomoćniku državnog sekretara SAD Vesu Mičelu da je gotovo uvjeren da Priština neće sprovesti Briselski sporazum, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština.

“Da su hteli, ispunili bi to u prethodnih pet godina, a nisu mrdnuli ni prstom. Uveren sam da to ni ne nameravaju da učine, a za to su imali i prećutnu saglasnost dobrog dela međunarodne zajednice”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Mičelom u Beogradu.

On je dodao da je Srbija morala sve da ispuni. “To, međutim, ne govori loše o nama, već o različitim standardima”, smatra Vučić, prenijeli su beogradski mediji.

Mičel je rekao da je partnerstvo Srbije i SAD veoma staro i da su dvije zemlje bile saveznici u dva svjetska rata.

“Prošlo je sto godina od kada su SAD stale uz Srbiju i podržale je u borbi u Prvom svjetskom ratu. Tada se na Bijeloj kući zavijorila zastava Srbije kao simbol savezništva i predsjednik je tada svakog Amerikanca zamolio da se moli za srpski narod”, rekao je Mičel.

On je ukazao da su stotine hiljada Srba emigrirale i time obogatile kulturu SAD, ali da i američke kompanije zapošljavaju radnike u Srbiji i dale su milijardu dolara pomoći za 10 godina, a aktivna je i vojna saradnja dvije države. On je istakao da se raduje saradnji s predsjednikom Srbije kako bi se ispunili zajednički ciljevi.

Vučić i Mičel razlike u stavovima o formiranju takozvane Vojske samoprglašenog Kosova 

Ipak, znatno drugačiji tonovi čuli su se u dijelu razgovora o takozvanim Kosovski zaštitinim snagama. Vučić je istakao da je Mičel imao strpljenja da čuje ono što Srbija ima da kaže.

“Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, i Srbija će se tome suprotsavljati, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dodajući da je taj stav nedvosmisleno prenio i visokom američkom zvaničniku ,Vesu Mičelu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je s Mičelom razgovarao o formiranju kosovske vojske, a s obzirom da je on u Prištini podržao ovu namjeru kosovske administracije.

Vučić se obratio EU, SAD… pozivom da mu pokažu “jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu”.

“Ne postoji i ne može da ga izmisli niko, ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji. Јa zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira. A kad je riječ o Rezoluciji 1244, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage već govori samo vraćanju hiljada pripadnika srpskih snaga bezbjednosti”, podsjetio je Vučić.

Predsjednik Srbije je ocijenio da Amerika, prema  svojoj odluci o priznanju nezavisnosti Kosova, ima poseban odnos i posebne veze sa Prištinom, dok Srbija ne misli tako i, kako je rekao, suprotstavlja se i suprotstavljaće se tome i dalje. Istakao je i da ljudi treba da budu svjesni da bez Amerikanaca ne može biti riješen ni kosovski problem, ni mnogi drugi u regionu.

Mičel: Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage

“Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbjednošću, rekao je pomočnik američkog državnog sekretara Ves Mičel i dodao da to ne bi bila nikakva prijetnja Srbiji i Srbima”, rekao je Mičel na konferenciji za medije sa Vučićem.

“Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe i niko nema pravo veta na to”, istakao je pomoćnik američkog državnog sekretara.

Mičel je kazao da SAD podržavaju to pravo Kosova, ali i naglasio da je za to neophodna promjena ustava.

Izvor: Agencije