Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru danas je, u okviru projekta “Praktična nastava na radnom mjestu – PRAKSA 2”, uručena oprema za kabinet praktične nastave za kuvare i konobare, čija je ukupna vrijednost 46.542 KM.
Riječ je o projektu koji finansira Vlada Švajcarske kroz program “Prilika plus”, a realizuje Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Agencija “PREDA” iz Prijedora.

Ovoj svečanosti prisustovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je izjavio da su ovakvi projekti načinili značajne pomake u osnaživanju praktične nastave u srednjim školama.

“Ako hoćemo kvalitetno obrazovanje i da učenici steknu kvalitetna znanja i vještine, onda je sigurno potrebna i kvalitetna oprema na kojoj se mogu steći određena znanja i iskustva koja će kasnije primijeniti u procesu rada i proizvodnje”, rekao je Malešević.

On je dodao da Ministarstvo ima kvalitetnu saradnju i sa programom “Prilika plus”, sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, ali i sa Ambasadom Švajcarske koja je već realizovala projekte u nekoliko škola i pomaže u reogranizaciji Republičkog pedagoškog zavoda i Zavoda za obrazovanje odraslih.

Direktor Ugostiteljsko-ekonomske škole Valentina Sovilj zahvalila je za donaciju i istakla da je novi kabinet iskorak u kvalitetu praktične nastave, te da će pružiti učenicima mogućnost da unutar škole osjete pravi rad, uz stalno nadgledanje profesora.

“Ovo je škola dobrih kuvara i konobara i dobili smo vrijedne profesionalne kućne aparate koji se koriste u svim modernim restoranima i hotelima, ali i dio opreme kojima mogu da se rade i neki sofisticirani zadaci u ugostiteljstvu”, rekla je Soviljeva.

Projekt-menadžer Milena Gnjatović Simatović potvrdila je da je projektom “PRAKSA 2” nabavljena profesionalna oprema za kuhinju, odnosno kabinet za kuvare i konobare i da to nije jedina aktivnost koja će kroz ovaj projekat biti sprovedena u ovoj školi.

“Projekat će obuhvatiti niz aktivnosti koje će znatno doprinijeti poboljšanju kvaliteta nastave, ali i promociju škole i zanimanja kroz edukaciju nastavnog osoblja `Savremeni trendovi u gastronomiji i barsko poslovanje`, organizaciju Republičkog takmičenja ugostiteljskih i turističkih škola Republike Srpske, 2018 godine i druge aktivnosti.

Momir Širko iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća istakao je da je riječ o projektu koji je fokusiran na spajanje obrazovnog sektora i sektora privrede.

“Pokušavamo da podignemo kvalitet i nivo obrazovanja učenika koji se obrazuju u srednjim stručnim školama i značaj ovog projekta u tome što učenici kada završe školovanje mogu odmah odgovoriti zahtjevima radnog mjesta”, kaže Širko.

Ovoj svečanosti prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš, koji je pozdravio donatore u ovom projektu koji su omogućili jačanje kapaciteta za izvođenje praktične nastave u ovoj školi.

Projekat “PRAKSA 2” sprovodiće se do septembra, a njegova ukupna vrijednost je 276.437 KM.

M. Stegic/KV