U akciji “Moje prvo darivanje krvi” danas su učestvovali učenici prijedorske Elektrotehničke škole. Tokom cijelog marta, prijedorski srednjoškolci imaće priliku da po prvi put daruju krv. Ovu akciju tradicionalno organizuje Crveni krst Prijedor.

– Mladi, koji su napunili 18 godina, ovim su pokazali da žele postati članovi najhumanije porodice davalaca krvi – rekao je Zoran Veselinović, sekretar prijedorskog Crvenog krsta.

Odazvao se veliki broj učenika, pa su, po njegovim riječima, morali da ograniče broj davalaca. Prema informacijama iz Transfuziološke službe, zalihe krvi su na zavidnom nivou, rekao je Veselinović. Do kraja mjeseca, krv će po prvi put darovati oko 120 učenika prijedorskih škola. Učenici Elektrotehničke škole kažu da je primarni motiv humanost, jer se darivanjem krvi spasavaju nečiji životi.

– Apelujemo na one koji imaju želju da daruju krv, da se pridruže našim budućim akcijama. I kada odu na fakultete, mogu da se angažuju ako žele da daruju krv – naglasio je Veselinović.

Ove akcije imaju poseban značaj kako bi se riješio problem rijetkih krvnih grupa. Cilj je i promocija darivanja krvi među mladima i podizanje svijesti o humanom aktivizmu. Krv su prethodno darovali studenti Rudarskog fakulteta.

I. Pekarić