Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević poručio je danas da će ovo ministarstvo nastojati da iskoristi sve mogućnosti promovisanja zanimanja trećeg stepena stručnosti i time ispuniti projektovanu upisnu politiku za ovu školsku godinu od 30 odsto učenika za trogodišnja zanimanja.
Malešević je novinarima u Prijedoru rekao da Ministarstvo svake godine nastoji da zajedno sa privrednicima kreira upisnu politiku i da se poveća broj učenika u trogodišnjim zanimanjima, da bi na neki način zadovoljili njihove potrebe za radnom snagom.

“Na nama je, ali i na osnovnim i srednjim školama da pokušamo da prezentujemo trogodišnja zanimanja koja će učenicima omogućiti da po završetku školovanja rade i da ne idu preko Save prema Evropi nego da ostaju ovdje”, naglasio je Malešević.

On je, kao djelovanje u tom pravcu, najavio sajam zanimanja koji će biti održan u Prijedoru 30. marta

“Tu ćemo nastojati da zajedno sa školama prezentujemo djeci trogodišnja zanimanja i da oni vide šta se u srednjim školama može napraviti i naučiti. Siguran sam da će ova prezentacija doprinijeti da jedan broj učenika koji se nije odlučio za određeno zanimanje na ovom sajmu `prelomiti` i da će odabrati zanimanja trogodišnjeg stepena”, rekao je Malešević.

On je naglasio da će mnoge škole u Prijedoru imati šta da pokažu, jer se u njima dosta kvalitetno radi tako da će se učenicima približiti neka zanimanja trećeg stepena.

Malešević je danas prisustvovao u Prijedoru svečanosti primopredaje kabineta praktične nastave za kuvare i konobare u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi.