Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da njegov prioritet Republika Srpska koja, ističe, ima potencijale za vlastiti razvoj, ali da je godinama koče na nivou BiH.

To je i jedan od razloga što će, kao predsjednik SNSD-a biti kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima. Kada je riječ o kandidatu za predsjednika Dodik je, gostujući na televiziji Pink, najavio da će u narednim danima biti održan sastanak sa koalicionim partnerima. Želja nam je, naglašava, da okupimo širu koaliciju, da bismo obezbijedili veliku pobjedu Republike Srpske. Јer, dodaje, samo takva pobjeda omogućiće da iznesemo borbu sa međunarodnim faktorima i sa ovakvom BiH.

BiH je moranje, Srbija je želja, ističe predsjednik Srpske. Dodaje, u tom kontekstu, prirodno je da govorimo o referendumu o pripajanju Srpske Srbiji i to se, ističe, ne može zaustaviti. Dodik kaže da bi volio da bude raspisan takav referendum. Da to bude danas, uvjeren je da bi većina Srba u Srpskoj, zaokružila DA.

– Ne krijem to, mislim da je to prirodno i da će na kraju ta politička priroda i pobijediti. To se ne može zaustaviti, to je i do sada zaustavljano, do sada je to bila tabu tema – rekao je predsjednik Srpske.

Podsjeća da je BiH, prema Ustavu državna zajednica dva entiteta i tri naroda i da Republika Srpska ima sve elemente države – teritoriju, narod i vlast. Srbi su, kaže, preživjeli 20 godina međunarodnog intevencionizma, ali je Srpska opstala. Sada joj se zamjeri dobar odnos sa Rusijom, a sve u okviru, kaže Dodik, antiruske histerije. Uvjeren je da će aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin ubjedljivo pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji.

– Bar jednom godišnje sastajem se sa Putinom. To je velika čast, jer smo mi mali sa statusom koji imamo. Ali, razvgovaramo o problemima i to nam se zamjeri – napominje Dodik.

Osvrnuo se Dodik i na dobre odnose sa Srbijom, koja je, kako kaže, zahvaljujući Vučiću, vratila koncept nacionalne države Srba i drugih naroda koji u njoj žive. Vučić je, kaže, uspio i da pitanje Kosova i Metohije ponovo stavi na dnevni red. Kada je riječ o porukama američkih zvaničnika da je kosovska vojska gotova stvar, Dodik ističe da, ako je to princip, onda Srpska ima pravo da traži ukidanje Sporazuma o Oružanim snagama BiH i da formira Vojsku Republike Srpske. Neprihvatljivi su, kaže, pritisci da Srbija i Srpska prihvate sve što im se nameće.

Dodik je ponovio da Srpska, po Ustavu i zakonima, ima pravo da naoružava svoju policiju. Da, kako kaže, svaki policajac ima novu uniformu, oružje i dovoljno municije da odgovori svakoj terorističkoj prijetnji.

– Imamo pravo na to, kupili smo transparentno, čak smo dobili i neke dozvole iz ministarstava iz Sarajeva – poručio je Dodik.

Srpskim ministrima u Sarajevu Dodik zamjeri što tamo ne zastupaju interese Srpske, nego, kako kaže, plasiraju neistine, poput priče o paravojsci. Podsjeća da su u zajedničkim institucijama, dvije i po godine, bili zaustavljeni svi aranžmani, zbog čega je Srpska ostala bez 740 miliona maraka.

RTRS