Prijedoru ne treba apoteka koja će raditi noću i u vreme praznika, poručuju iz Gradske uprave grada na Sani.

Kako su naveli, nakon urađene analize zaključili su da ne postoji potreba za uvođenjem rada apoteke u noćnom periodu i u vreme praznika jer postojeći način zdravstvene zaštite i snabdevanja lekovima zadovoljava potrebe građana.

Naime, analizu su uradili nakon što je pitanje rada apoteke u noćnim satima u lokalnom parlamentu pokrenuo odbornik Dalibor Grabež iz PDP.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ / RAS SRBIJA

On je postavio odborničko pitanje da li će i kada Prijedor dobiti apoteku koja će raditi svaki dan 24 časa.

– Prema Zakonu o apotekarskoj delatnosti, lokalna zajednica je dužna da obezbedi kontinuirano snabdevanje lekovima putem dežurstva – podsetio je Grabež nadležne u Skupštini grada.

Međutim, tada mu je na sednici odgovoreno iz Gradske uprave da je po navedenom zakonu propisano da se rad apoteka organizuje u skladu sa potrebama lokalne zajednice.

– Zdravstvena zaštita u Prijedoru organizovana je tako da svi građani imaju potpunu zdravstvenu zaštitu i dostupnost lekovima tokom 24 časa svakog dana u godini – navode u Gradskoj upravi.

Dodaju da se zdravstvena zaštita ostvaruje putem timova porodične medicine prijedorskog Doma zdravlja. Kako bi Prijedorčanima bilo produžena mogućnost kupovine lekova na recept, od početka ovog meseca radno vreme timova porodične medicine produženo je za sat i po, i sada traje do 22 časa, dok jedna gradska apoteka radi do 23 časa.

Poručuju da u vreme kada ne rade porodični doktori, odnosno noću i praznicima, Prijedorčani mogu da se obrate u Službu hitne pomoći koja pacijente može dalje da uputi u bolnicu „Doktor Mladen Stojanović“.

– Hitna služba i bolnica su snabdeveni svim medikamentima tako da su u stanju pacijentima pružiti potpunu terapiju – ističu u Gradskoj upravi.

Podsećaju da samo doktori porodične medicine mogu izdati recepte čije troškove pokriva Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS). Navode i da je zakonodavac imao nameru da omogući neprekidan rad apoteka, što bi omogućio lekarima hitne medicinske pomoći i bolnice da izdaju recepte za lekove koje bi FZO RS plaćao.

Navode da je iskustvo apoteka u okruženje koje imaju dežurstvo, pokazalo da je od ukupnog broja potrošača tek njih dva do pet odsto, dolazilo noću zbog medicinskih potreba, dok se ostatak odnosi na pomoćna medicinska i nemedicinska sredstva.

– Osiguranici koji noću dolaze po lekove uglavnom dolaze sa receptima starim po nekoliko dana, što ukazuje na njihovu nemarnost i nevođenje brige o svom zdravlju – tvrde u prijedorskoj upravi. Isiču da noćni rad ima i problema.

– Najveći problem u noćnom radu su narkomani koji kupuju igle i šprice, te zahtevi za lekovima koji se ne mogu izdati bez recepta – ističu. Dodaju da je upravo zbog tih razloga u Prijedoru ukinut noćni rad apoteke, koji je postojao do sredine osamdesetih godina.

Građani pokreću peticiju

I pored svih argumenata, lokalna uprava Prijedora nije uspela ubediti građane da nema potrebe za noćnim radom apoteke.

Tako je neformalna grupa građana najavila da će od danas na Trgu majora Zorana Karlice početi prikupljati potpise za peticiju za uvođenje rada dežurne apoteke. Inače, procene gradske apoteke su da je za uvođenje noćnog rada, odnosno za vrata sa šalterom i plate zaposlenih za prvu godinu dana potrebno 109.000 KM.

EuroBlic