U svijetu se danas obilježava Dan spavanja. Ovaj neobičan praznik obilježava se od 2008. godine s ciljem podizanja svijesti o poremećajima spavanja.

Trećinu života provedemo spavajući. Okrepljujući je san jedan od stubova zdravlja, uz uravnoteženu prehranu i odgovarajuću fizičku aktivnost. Problemi sa spavanjem predstavljaju globalnu epidemiju, koja prijeti narušavanjem zdravlja i kvalitet života i do 45 posto svjetske populacije.

Usprkos tome što se većina poremećaja spavanja može spriječiti ili liječiti, manje od jedne trećine oboljelih potraži stručnu pomoć. Bolje razumijevanje procesa spavanja i više istraživanja u ovom području medicine pomoći će smanjenju utjecaja poremećaja spavanja na društvo.

Aktivnosti vezane za Dan spavanja organizira Komitet za spavanje Svjetskog društva koje se bavi ovim pitanjima s ciljem da se skrene pažnja na problem nedostatka sna i posljedice (ne)spavanja u različitim društvenim aspektima.

Svjetski dan spavanja obilježava se svake godine u petak uoči proljetne ravnodnevice i nije jedini “neobičan datum” u međunarodnom kalendaru.

Na listi svjetskih dana koje su proglasili Ujedinjeni narodi, ali i druge međunarodne organizacije, ima još neobičnih “svjetskih dana” uprkos ozbiljnim aspektima tema na koje se odnose.

Među njima su Međunarodni dan sreće, Svjetski dan vrabaca, Međunarodni dan smijeha, Svjetski dan mlijeka, Svjetski dan čokolade, Međunarodni dan prijateljstva, Dan ljubaznosti, Svjetski dan piva, Svjetski dan pranja ruku, Dan šefova…

Najviše međunarodnih dana, prema spisku UN-a, obilježava se u junu, a među datumima je rekorder 21. mart, kada se obilježava šest svjetskih dana.

Avaz