U sjeverozapadnom dijelu Srpske nakon poplava, klizišta i dalje predstavljaju prijetnju. U Kozarskoj Dubici aktivno je šest klizišta. Novo klizište pojavilo se u Crnoj Dolini kod Prijedora.

Klizište u Crnoj Dolini kod Prijedora uništilo je put ka zaseoku Kolari. Blokiralo je prilaz kući u kojoj stanuje dvoje starih i bolesnih lica.

– Majka je praktično vezana za ljekara,i biće problem ako se put ne sanira – kaže Ranko Kolar iz Crne Doline.

Peri Miočinoviću sa Bukove Kose klizište je ugrozilo kuću i prouzrokovalo veliku štetu domaćinstvu.

– Nemam posao, a ni rodbinu koja bi mi mogla pomoći. Neka mi je Bog u pomoći – priča Miočinović.

Nadležni iz prijedorske gradske uprave danas su obilazili domaćinstva najugroženija klizištima.

– Vrši se osnovna procjena za primarnu, odnosno privremenu sanaciju, jer vrijeme još uvijek ne dozvoljava da se kaže da je klizište završilo sa aktivnostima, tako da za sada radimo prvu procjenu i dajemo prijedlog sanacije – kaže Aleksandar Јeftić, šef Odsjeka za saobraćaj.

Vodostaji rijeka u sjeverozapadnom dijelu Srpske su u opadanju. Zbog oštećenja na mostu u prekidu je put Kozarska Dubica-Moštanica. Zatražena je pomoć Oružanih snaga u obezbjeđivanju pontonskog mosta.

I dalje su u prekidu saobraćajnice Blagaj-Vitasovci, Blagaj-Radomirovac i ulica Meše Selimovića u Novom Gradu. Klizište je aktivno na putu Novi Grad-Karan. U Kostajnici su u toku pripreme za čišćenje terena.

RTRS