Mladen Ivanić ne samo da je bio jedini premijer u istoriji Republike Srpske koji je smanjio penzije, već je on i jedini premijer u čijem mandatu su dvije plate zaposlenih u javnom sektoru pretvorene u javni dug, a isplaćene tek 2006. godine za vrijeme Vlade Milorada Dodika, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je istakao da je bankarski sektor, pored diplomatsko-konzularne mreže, bio jedno od omiljenih mjesta u kojem su se uhljebljavali rodbinski kadrovi PDP-a.

“Tačno je da su neke banke propale, ali je isto tako tačno i da su na visokopozicioniranim mjestima u kreditnim odborima upravo tih banaka sjedile supruge funkcionera PDP-a”, naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ovih dana u PDP-u ne prestaju da se hvale nekim famoznim programom, a činjenica je da građani u stvari pamte njihov program iz 2000. godine kada su obećali 40.000 novih radnih mjesta, a iza sebe ostavili nezaposlenost na istorijskom maksimumu u Srpskoj, i to od čak 150.000 nezaposlenih.

Osim toga, dodao je on, prenos finansijske nadležnosti indirektnim porezima sa Republike Srpske na zajedničke institucije BiH je najveća izdaja koja se desila poslije rata.

“Koncept prema kojem je uspostavljen jedinstveni račun, i to na način da se prvo, koliko njima treba, namiruju zajedničke institucije, a da se entitetima da ono što ostane, nešto je najgore što se moglo desiti Republici Srpskoj”, rekao je Kovačević.

Koliko je ovakav koncept, za koji u PDP-u, kako je istakao, i danas tvrde da je dobar, poguban po interese Srpske, najbolje objašnjava činjenica da ga tada nisu zagovarali čak ni predstavnici međunarodne zajednice, kao ni Svjetske banke i Međunarodnog moneternog fonda koji su bili uključeni u pregovore.

“Čak ni oni nisu Republici Srpskoj željeli toliko loše”, rekao je Kovačević.

RTRS