Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović obećao je političku, moralnu i finansijsku podršku generalima tzv. Armije BiH koji se sumnjiče za ratne zločine.

Izetbegovićeva otvorena najava podrške osumnjičenim ratnim zločincima izazvala je najoštrije osude i zgražavanje predstavnika udruženja porodica žrtava, kao i nadležnih institucija RS.

Sagovornici “EuroBlica” ističu da bi najnovijim verbalnim “divljanjem” bošnjačkog člana Predsedništva BiH konačno trebalo da se pozabave i nadležna tužilaštva, budući da se radi o klasičnom primeru pritiska na rad pravosuđa. Gostujući na tribini pod nazivom “Agresija na istinu o odbrani BiH”, koju su prekjuče u Sarajevu organizovali Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i izvesno Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, Izetbegović je, između ostalog, izjavio da su zločini Bošnjaka u proteklom ratu bili “incident”, dok su, prema njegovim rečima, ratni zločini srpskih i hrvatskih snaga predstavljali “pravilo”.

Bakir IzetbegovićFOTO: DEJAN BOŽIĆ / RAS SRBIJA
Bakir Izetbegović

– Krenule su priče o nameštenim procesima koji se spremaju komandantima Armije BiH. Ne znam koliko ima istine u pričama da se sprema niz procesa uglednim generalima i braniocima koji su simbol odbrane BiH, s ciljem stvaranja virtuelnog uduženog zločinačkog poduhvata. Ono što znam jeste da se za takav pokušaj, usledio on ili ne, trebamo pripremiti. Trebamo organizovati odbranu generala i uglednih branioca ove zemlje onako kako su oni organizovali odbranu BiH. Oni su branili nas, vreme je da mi branimo njih. Ovo podrazumeva političku, moralnu, ekspertnu i finansijsku podršku – poručio je Izetbegović.

On je dodao i to da je jedan od “bitnih preduslova te odbrane uklanjanje nacionalnog disbalansa u vrhu pravosuđa BiH”, odnosno da su Sud i Tužilaštvo BiH, prema njegovim tvrdnjama, skoro očišćeni od sudija i tužilaca Bošnjaka, te da će se to, kako je rekao, morati menjati.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da je bošnjački član Predsedništva BiH navedenom izjavom potpuno otkrio karte i pokazao da političko Sarajevo, kako kaže, nema nameru da se suoči s istinom o zločinima koje su bošnjačke snage činile prema pripadnicima drugih naroda.

– Posebno je zabrinjavajuće to da međunarodne institucije i strane ambasade u BiH ćutke prelaze preko ovakvih poruka, dok, s druge strane, imaju nešto da kritikuju prilikom svake, pa čak i najbenignije izjave koja dolazi od zvaničnika RS – kaže Mitrović.

Optužnica protiv Dudakovića

Izvori našeg lista iz pravosudnih institucija tvrde nam da je Izetbegovićeva najava odbrane bošnjačkih generala od optužnica za ratne zločine “tempirana” baš u vreme kad Tužilaštvo BiH, kako kažu, konačno završava predmet protiv ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića.

– Istraga protiv Dudakovića vodi se već duže od 11 godina i uskoro bi trebalo da dobije epilog. Izetbegović očigledno priprema bošnjačku javnost na ono što sledi – kažu naši izvori.

EuroBlic