Zoran Ilić je čovek! A čovek je ne onaj koji grabi, nego onaj koji daje! Nije važno da li je Srbin, Eskim ili Rom, važno je da je čovek.

Tako sebe opisuje Zoran Ilić, 77-ogodišnji penzioner koji je odlučio da zadnje dane života provede pešačeći Srbijom.

On je već 50 godina autostoper, obišao je celu Evropu i deo severne Afrike a sada je, inspirisan Snežanom Radojičić koja putuje na biciklu po Evropi odlučio da i on pokuša nešto slično, da, kako kaže, “pregazi Srbiju”.

FOTO: PRINTSCREEN/MARKAŽVAKA

Penizija mu je mala za put po svetu ali za pešačenje Srbijom je dovoljna.

– Troškovi su minimalni, samo hrana, a što se tiče spavanja tu se uzdam u dobre ljude koje ću sresti na putu i u svoje Fejsbuk prijatelje – priča Zoran

Kaže da mu je “princip davanja jako važan i da će ga se držati do kraja života”.

– Nikada nije bio veliki trošadžija, uvek sam zarađivao dovoljno, imao sam i davao sam. Tako sam, kada je Srbija objavila da je bankrotirala i da traži zajam za obnovu privrede celu svoju platu trgovačkog putnika preusmerio u budžet svoje zemlje. I tako je bilo 3 i po godine, sve dok rat nije zatvorio puteve i onemogućio mi da radim.

Kada više nije mogao da pomaže novčano počeo je da nudi nekretnine besplatno, kuću u Kruševcu i kuću u Donjem Štoju.

FOTO: PRINTSCREEN/MARKAŽVAKA

Leti živi u  Štoju blizu Ulcinja u Crnoj Gori. I tu izdaje smeštaj đacima studentima i penzionerima po ceni od jednog eura na dan.

– Za dva meseca koliko traje sezona kroz moju kuću prođe i preko 60 ljudi. Ima tu penzionera, studenata, mladih parova sa decom… U kući je sve obezbeđeno, frižider, šporet na struju, šporet na plin… Imam i tri kupatila pa tako nema gužve – priča Zoran.

Ima i kuću u Kruševcu u kojoj je živeo dok se kao penzioner nije preselio u Beograd. Ona je sada prazna i odlučio je da je ponudi đacima za besplatno stanovanje.

– Đaci koji se školuju u Kruševcu mogu besplatno da stanuju samo da plaćaju troškove struje i vode.

FOTO: PRINTSCREEN/MARKAŽVAKA

Kuću sam ponudio tako što sam unamio jednog momka da napiše grafit “Ako si darovit, a još i dobar đak, u ovoj kući imaš besplatan boravak”. Prve godine je tu stanovalo četvoro, potom troje, pa jedno, i sad nema niko… – kaže Zoran.

Kaže da se najsrećnijim oseća kada može nešto da da nekom nepoznatom.

Volim da dajem nepoznatim ljudima, ne rodbini. Davati rodbini je mač sa dve oštrice, ako im dajete previše možete da ih pokvarite pa da izgube orjentir u životu – priča Zoran.

Zabraniti rad svim političarima

Da je vlast, kaže, zabranio bi rad svim političarima od devedesete godine do danas.

– Oni su unazadili ovu zemlju, vlast bi trebalo da preuzmu mladi, oni koji osvajaju medalje na takmičenjima, da opet izgrade našu zemlju.

Ima poruku i za kolege penzionere:

Poručio bih im da ne pričaju o bolestima i lekovima , da ne igraju šah i karte do besvesti, nego da hodaju jer samo tako mogu da povrate zdravlje – kaže Zoran Ilić, čovek.

Kurir.rs