Demokratski narodni savez ima kandidate za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske i vjeruju da će, bez ucjena, biti postignut dogovor sa koalicionim partnerima o kandidatu DNS-a za jednu od ove dvije najviše funkcije.

Istaknuto je ovo nakon sjednice Glavnog odbora DNS-a, održane danas u Bijeljini, na kojoj je usvojena platforma stranke za predstojeće pregovore sa političkim partnerima koji počinju naredne sedmice.

DNS-u treba da pripadne jedna od dvije najviše izborne funkcije, mjesto člana Predsjedništva BiH ili predsjednika Republike Srpske, zaključio je Glavni odbor stranke. Iako je SNSD već predstavio javnosti imena svojih kandidata za ove funkcije, DNS ne odustaje od svojih kandidata, ali kažu da u pregovore sa koalicionim parternima, koji počinju sljedeće sedmice, ne idu sa bilo kakvim ucjenama.

“Ono što je stav DNS-a je da se ne ide sa ucjenom. Ukoliko SNSD bude izričit oko toga, ja ne mogu da kažem danas da će DNS da odustane. Postoje razne mogućnosti, ali prvi pregovori zvanično počinju sljedeće sedmice. Vrlo brzo ćemo znati poziciju i stav SNSD-a”, rekao je zamjenik predsjednika DNS-a Nedeljko Čubrilović.

Veliki broj novih članova pristupa DNS-u, pa je donesena odluka da se može povećati i broj članova Predsjedništva stranke. U toku su i pregovori sa nekoliko političkih partija o predizbornom savezništvu.

“Prva stranka, Stranka zelenih, neke od probosanskih stranaka koje žele da imaju u nama partnera u Republici Srpskoj, a od stranaka to je stranka gospodina Ognjena Tadića koja želi da se u potpunosti priključi DNS-u”, dodao je Čubrilović.

Na sjednici Glavnog odbora DNS-a je formiran Centralni izborni štab od 15 članova, i usvojen novi logo stranke.