Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac rekao je da tokom boravka u Moskvi nije prihvatio usluge Ambasade BiH u znak protesta zbog nedavnog ponašanja ambasadora Mustafe Mujezinovića koji se fotografisao na Crvenom trgu sa studentima iz BiH i istaknutim ratnim zastavama, čestitajući tzv. dan nezavisnosti BiH.

-Mujezinović je trebalo da bude smijenjen, ali Mladen Ivanić nije imao političke snage i hrabrosti da ovaj slučaj dovede do kraja – rekao je Košarac odgovarajući na pitanje Srne da li će posjetiti Ambasadu BiH u Moskvi.

Sporna fotografija sa istaknutim ratni zastavam BiH nastala je nako što su se studenti iz BiH sastali sa Mujezinovićem u Moskvi. Studenti su, zajedno sa Mujezinovićem, sa Crvenog trga svima u BiH čestitali takozvani dan nezavisnosti BiH.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak tada je najavio da će o svemu informisati Predsjedništvo BiH koje je nadležno da sankcioniše ovaj postupak, ali i izrazio sumnju da će Mujezinović biti smijenjen.

Mustafa Mujezinović i nakon ovog incidenta obavlja funkciju ambasadora BiH u Moskvi.

Izvor: SRNA/RTRS