Španski premijer Marijano Rahoj još jednom je pokazao da je jedan od najvećih evropskih prijatelja Srba i Srbije. On je odbio da u maju ide u Sofiju na samit Evropska unija – Zapadni Balkan, jer će se tamo pojaviti predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači, piše ugledni španski dnevni list “El pais”.

Rahoj nikako neće da se nađe na istom mestu sa Tačijem, pošto zvanični Madrid ne priznaje Kosovo kao državu, ali i zbog više nego kontroverzne, kriminalne biografije ovog albanskog lidera.

Odluka Rahoja o bojkotu Tačija dolazi samo dva meseca pošto je Španija uputila Briselu “non pejper” dokument u kojem se striktno navodi da je Kosovo neotuđivi deo Srbije i da Madrid nikada neće dozvoliti lažnoj šiptarskoj državi da uđe u Evropsku uniju.

Prijatelj naše zemlje

Predsednik Vlade Kraljevine Španije, navodi “El pais”, trebalo je da 17. maja prisustvuje Samitu EU – Balkan u Sofiji, ali je sasvim izvesno da će otkazati svoje učešće, osim ukoliko organizatori ne otkažu gostoprimstvo Tačiju.

– Rahoj neće da ode na samit EU-Balkan, jer ne želi da se fotografiše sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pošto Španija ne priznaje nezavisnost Kosova. Katalonija je više puta koristila doktrinu Kosova kako bi opravdala svoj pokušaj otcepljenja od španskog legalnog sistema, što Rahoja navodi da ne učestvuje na Samitu u Sofiji – piše madridski list, a prenosi Infromer, dodajući da Rahoj neće da se fotografiše sa Tačijem ni zbog njegove kontroverzne, kriminalne biografije.

Odlično obavešteni izvori “El paisa” dodaju i da je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk već započeo “specijalnu misiju” ubeđivanja Rahoja da promeni mišljenje, jer je “važno održavati bliske veze sa balkanskim zemljama”. Istovremeno, organizatori skupa u Bugarskoj, koja trenutno predsedava EU, razmatraju kako da odobrovolje španskog premijera, pa predlažu i da u Sofiji ne bude vidno istaknuta zastava lažne države Kosovo zajedno sa zastavama ostalih zemljama. Međutim, Španiji to nije dovoljno, već Madrid insistira da predstavnici lažne države Kosovo uopšte ne budu prisutni.

Komentarišući odluku Rahoja, šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje da je Španija više puta pokazala da je istinski prijatelj.

– Svaka čast premijeru Rahoju! Tako se brane principi! Španija je više puta pokazala da je na strani Srbije. Nije priznala lažnu državu Kosovo i mi smo tu podršku uvek umeli da cenimo. Ovo je još jedan pokazatelj da naša diplomatska borba za Kosovo ima smisla i daje rezultate. Nastavićemo da se borimo za našu južnu pokrajinu svim diplomatskim sredstvima – podvlači Dačić.