Više od pet godina pokušavamo na svaki način da dođemo do mira i rešenja kosovsko-metohijskog čvora, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u obraćanju naciji, na dan godišnjice pogroma na Kosovu, rekao da je u Briselskom sporazumu prvih šest od ukupno 15 tačaka posvećeno Zajednici srpskih opština.

Svih šest od 15 tačaka iz Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština su ostale mrtvo slovo na papiru, rekao je Vučić.

“Pet godina neko ne želi da ovo bude sprovedeno u delo. Nismo mi verovali da će Albanci učiniti bilo šta u srpsku korist. EU da je želela da ZSO bude formirana, da je to htela međunarodna zajednica, njihov uslov za viznu liberalizaciju Prištini bilo bi formiranje ZSO, a ne demarkacija sa Crnom Gorom”, rekao je Vučić.

Predsednik je izjavio da će nastaviti razgovore sa Albancima kako bi se pronašlo kompromisno rešenje “kosovsko-metohijskog čvora”, jer se Srbiji u budućnosti “ne piše dobro” ukoliko taj problem ne bude rešen.

“Nastaviću razgovore sa Albancima bez obzira što im ništa ne verujem. Mi nemamo drugi izbor. Moramo da pronađemo kompromisno rešenje, ako ne bude tako, kompromisno, neće ga ni biti”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

On je naveo da će ako treba 20 sati obrazlagati kompromisno rešenje za kosovsko-metohijsko pitanje, a onda neka narod sam zaključi da li je on u pravu ili nije.

Spreman je, kaže, da sasluša svakog ko mu pokaže neki drugi izbor, pod uslovom da taj zna sve okolnosti vezane za to pitanje.

On ostaje pri stavu da će u aprilu izaći sa predlogom rešenja za KiM, kao što uvek, kaže, ostaje pri svemu što je govoiro, ali i da će uvek za sebe zadržati mogućnost da zbog specifičnosti spoljnopolitičke situacije nešto ubrza ili uspori.

“To ću svakako uraditi i naravno preuzeti odgovornost na sebe”, istakao je.

Svoje mišljenje o rešenju problema Kosova i Metohije i šta on podrazumeva pod kompromisnim rešenjem izneće u uverenju da odluke treba da donosimo više racionalno, nego emotivno i da vodimo računa više o budućnosti, nego prošlosti, a gradjani će, u svakom slučaju, da odlučuju o svemu.

Kako je rekao on će “da gura po svom” jer misli i radi u interesu Srbije a ne da bi se dodvorio narodu.

“Moje je da narodu kažem šta mislim o svemu što se dešava. Nikoga ne lažem, kažem najmoćnijima sve što mislim i zato jesam i lično poštovan kao predsednik Srbije svuda u svetu, jer znaju da uvek zastupam interese Srbije”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, “izaći će” sa tim šta smatra kompromisnim rešenjem, neka ga svi napadaju sa svih strana, a on je spreman da obrazlaže potanko svako mišljenje i svaki predlog koji iznese.

Vučić je rekao da je ono što ga brine da ne donosimo više emocionalne, nego racionalne odluke i da se više dičimo prošlošću, nego što mislimo na budućnost.

“Nema problema, bio sam ili sa svima vama ja ću da guram po svaku cenu, a na narodu je da prihvati ili ne”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja da li će biti referenduma po tom pitanju Vučić je rekao da bilo kakva promena Ustava to iziskuje i da će naravno narod da odlučuje o svemu.

“I neću biti nezadovoljan ako budem morao da odem i da se sklonim jer moje je da uradim ono što milsim da je najbolje za Srbiju a ne da mislim o tome kako ću narodu da se dodvoravam”, rekao je predsednik Srbije.

B92