Predsjednik NDP Dragan Čavić može da bude miran, jer je u prvom krugu za formiranje vlasti nakon izbor, poručuju iz SDS i PDP.

Međutim, u dvije najjače partije u Savezu za promjene za sada ne mogu da garantuju da će baš Čavić, u slučaju pobjede, voditi novu vladu Srpske. Kako nezvanično saznaje “EuroBlic”, u igri je i pozicija predsjednika Narodne skupštine RS.

Podsjećamo da je Predsjedništvo NDP u subotu predložilo svog stranačkog lidera Čavića kao kandidata za predsjednika Vlade RS i pozvalo ostale partije u Savezu za promjene, građane, nevladine organizacije, ali i stranke koje nisu dio koalicije da ga podrže. U slučaju da izostane podrška SDS i PDP, čak su zaprijetili da više neće biti partneri.

Dragan Čavić (Siniša Pašalić / RAS Srbija)

Predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević, kaže da je NDP predložio Čavića za premijera i na posljednjem sastanku delegacija SDS i NDP.

Miličević kaže da je tada iznio stav da bi takav potez bio neozbiljan i da je najbolje da se pozicije, u slučaju pobjede u oktobru, dijele na osnovu izbornog rezultata koji ostvare pojedinačne stranke unutar Saveza za promjene.

Međutim, Miličević ne isključuje da se zahtjevu NDP ipak udovolji na sastancima na nivou SzP koji se očekuju već početkom iduće sedmice.

– Lično mislim da je pravi put da stranke SzP ponude tim od oko 20 političkih i nestranačkih ličnosti, na čijem čelu bi bili dva poznata kandidata, Vukota Govedarica i Mladen Ivanić, koji bi bili alternativa postojećem režimu. Najlakše je nekome nešto obećati, ali koliko je to ostvarivo nakon oktobra, to je druga priča – kaže Miličević za „EuroBlic“.

Milan Miličević (Siniša Pašalić / RAS Srbija)

Potpredsjednik SDS Nedeljko Glamočak ističe da se vode razgovori sa Čavićem i da se priča o tome ko bi najbolje obavljao funkcije u vlasti nakon izbora.

– Svakako da je u tom krugu gospodin Čavić za predsjednika vlade. Ali, isto tako smo mišljenja da bi se svako licitiranje imenima prije izbora moglo shvatiti kao lično pozicioniranje, što opet nije dobro. Treba biti strpljen. Kada se bude formirala vlast, formiraće se od najboljih kadrova, a u tom krugu je među prvima Čavić, po stručnosti, sposobnosti – kaže Glamočak.

Na našu konstataciju da Čavić smatra da nije dovoljno objaviti samo ime kandidata za premijera, već i ko će biti ključni ministri, Glamočak kaže da se već razmišlja o 20 mogućih imena kandidata za te pozicije.

– Dakle, i mi i Čavić imamo iste namjere, samo se razlikujemo u tome da li ta imena treba unaprijed objaviti. Još će oko toga biti govora – kaže Glamočak.

Generalni sekretar PDP Perica Bundalo kaže da razumije poziciju NDP.

– Vjerujem da će se u narednih nekoliko dana na sastanku rukovodstava partija naći rješenje koje će zadovoljiti sve članice SzP – kaže Bundalo za „EuroBlic“.