Saša Antić (44), jedan od lidera popularnog splitskog sastava “The Beet Fleet” (TBF) mora na sud i to zbog pjesme “Mater”.

On navodi da je dobio poziv od Opštinskog suda u Virovitici da se pojavi kao svjedok u slučaju u kome je okrivljeni mladić poslao policajcu SMS poruku u kojoj je, između ostalog, pisalo: “Naša mater te traži”, piše Blic.rs.

Neko je očigledno ovu poruku prepoznao kao parafraziranje Antićevog stiha iz pjesme “Mater” koju je sastav TBF objavio još 2011. na albumu “Pistaccio Metallic”, a refren ove pjesme glasi:

“Zna di radiš i di se krećeš,

Moja mater te traži,

Zna sva mista di ideš naveče,

Moja mater te traži,

Zna di živiš, al neš još dugo,

Moja mater te traži,

Nije uzela lijek, a okriće na jugo”

Zbog toga je poznati muzičar pozvan da protumači sadržaj pjesme ne bi li se utvrdilo ima li u njoj i u kojoj meri elemenata ozbiljne prijetnje.

– Šta reći, zahvalan sam na prilici da javno tumačim značenje jedne svoje pjesme jer se znalo dogoditi da se poneke protumače potpuno pogrešno od onog što sam njima htio da kažem – naveo je Saša Antić u kolumni koju je napisao ovim povodom.

On ističe da ne zna ni za jedan sličan slučaj.

– Ne mogu se da se prisjetim ni jednog sličnog slučaja osim kad su devedesetih priveli 2 Paca jer su u automobilu lika koji je, ako se dobro sećam, u ludačkom pohodu ubio nekoliko nesrećenih prolaznika, pronašli njegovu kasetu. Grozna i tragična priča, ali koliko zaista ima smisla u tome da se ozbiljno prosuđuje o muzici i umjetnosti uopšte kao potsticaju na konkretno nasilje? U mom slučaju čak i nema konkretnog nasilja, tek prazna prijetnja. Biće da nas repere ozbiljne institucije doživljavaju preozbiljno. Jer repovanje nije pjevanje, a kako je prihvaćeno da “ko pjeva zlo ne misli”, ne želim ni pomisliti što bi se iz toga dalo zaključiti za repovanje – objašnjava on u kolumni.

Za kraj zaključuje da se radi o sudbini jednog ljudskog bića koje bi moglo biti optuženo za prijetnju stihovima pjesme koja nema veze sa stvarnošću. Zato, kaže, vjeruje da do osuđujuće presude neće doći jer kada bi se to dogodilo, osim nepravde prema okrivljenom i pesma bi dobila inkriminirani status, postala bi nešto kao hladno oružje.