Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je večeras da su rezultati predsjedničkih izbora, na kojima je ostvario ubjedljivu pobjedu, priznanje njegovom radu.

Obraćajući se građanima na Crvenom trgu u Moskvi, Putin je rekao da u rezultatima glasanja vidi povjerenje i nadu u razvoj zemlje i pozvao da se sačuva jedinstvo.

Putin je poručio da Rusiju čeka divna budućnost ako narod bude jedinstven.

“Rezultati današnjih izbora su priznanje onoga što je postignuto u proteklim godinama, uprkos teškim uslovima”, rekao je ruski predsjednik.

Putin je zahvalio svima koji su podržali njegovu kandidaturu na izborima za predsjednika Rusije.

“Hvala za rezultat”, rekao je Putin, koji je prije odlaska sa pozornice sa građanima uzvikivao “Rusija, Rusija!”.

U Rusiji se danas obilježava Dan prisajedinjenja Krima.

20.40 – Centralna izborna komisija Rusije saopštila da je poslije 40 odsto prebrojnih glasova za Putina glasalo 74,2 odsto birača izašlih na izbore.

20.20 – Rojters konstatuje da je Putin ostvario glatku pobjedu na predsjedničkim izborima, navodeći da je posle 30 odsto prebojanih listića osvojio 73,1 odsto glasova građana izašlih na izbore.

19.30 – Poslije 25 odsto prebrojanih glasova birača izašlih na izbore, Putin osvojio 72,53 odsto glasova, javlja Interfaks.

19.02 – Putin osvojio 73,9 odsto glasova prema izlaznim anketama, objavila TV stanica Rusija 24. Pavel Grudinjin je osvojio 11,2 odsto glasova, Vladimir Žirinovski 6,7, a Ksenija Sobčak 2,5.

19.00 – Zatvorena biračka mjesta i u najzapadnojoj tački Rusije – Kalinjingradskoj oblasti. U toku brojanje glasova.

Do 18 časova po moskovskom vremenu, glasalo je 59,93 odsto od skoro 111 miliona birača.

Glasanje na predsjedničkim izborima je pratilo šest međuparlamentarnih organizacija i oko 150 međunarodnih posmatrača.

Zbog 11 vremenskih zona, prva biračka mjesta su otvorena na krajnjem istoku Ruske Federacije, u regionima Kamčatka i Čukotka, u subotu.

Ruski zvaničnici su tokom glasanja objavili da provjeravaju nekoliko incidenata s ubacivanjem lažnih listića u kutije na biračkim mestima, prenosi AP.

AP navodi da su nezavisni posmatrači izbora i aktivisti iznijeli tvrdnje o brojnim incidentima s ubacivanjem ranije zaokruženih listića i drugim neregularnostima.

Vladimir Putin, koji je prvi put izabran za predsjednika 2000 godine, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat.

Među ostalim predsjedničkim kandidatima su lider Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski i biznismen Pavel Grudinin kao kandidat Komunističke partije.

Zatim, na izborima se nadmeću suosnivač stranke Јabloko Grigorij Јavlinski, lider Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin, TV voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak – koju je nominovala Građanska inicijativa – i lider Komunista Rusije Maksim Suraikin.

Prema anketama, Vladimir Putin uživa podršku oko 80 odsto građana – što bi mu lako moglo donijeti još jedan šestogodišnji mandat.

Izvor: Agencije