Viši naučni saradnik u Institutu za noviju istoriju Aleksandar Raković rekao da je u toku proces novog srpskog ujedinjenja, a nosilac ove ideje je Republika Srpska, te Srpska pravoslavna crkva kao nacionalna institucija koja je jedina odoljela procesu razgradnje i očuvala ujedinjenost.

Raković smatra da Srbi iz Srbije i Republike Srpske moraju ponuditi Srbima iz Crne Gore, koji su među najugroženijim narodima u Evropi, svoje kapacitete kako bi im pomogli da sačuvaju svoj identitet i povrate srpsku državnost Crne Gore.

– Prvorazredna nacionalna obaveza nam je da jedni drugima pružamo podršku koliko god je to u našoj moći, čak i ukoliko naši politički prvaci iz raznoraznih razloga to ne mogu – rekao je Raković za portal IN4S.

Ističe, da je srpsko oslobođenje i ujedinjenje postalo ponovo legitimna tema u javnosti, da su granice između srpskih država nametnute i da se mora uraditi sve da one budu relativizovane i pretvorene u administrativne linije.

– Republika Srpska je od Crne Gore preuzela ulogu srpske Sparte. Nema sumnje da Srpska u rodoljubivoj ideji prednjači i nad Srbijom. I u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori su Srbi slični po svojim težnjama i intenzitetu odbrane identiteta – kaže Raković i dodaje da bi zvanična Banjaluka i Srbi iz Crne Gore trebalo više da se upute jedni na druge.

On kaže da se iz Banjaluke jasnije vide opasnosti koje vrebaju od “zla domaćeg”, koje je tokom prethodnih vijekova, a i sada veoma prisutno na prostoru dinarskih Srba.

Raković smatra da Beograd i Novi Sad danas nedovoljno razumiju ovaj problem, pa stoga mnogi srpski rodoljubi iz Srbije polažu više nade u zvaničnu Banjaluku nego u zvanični Beograd.

– Naš konačan cilj mora da bude oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda u saveznu državu koju bi činile Srbija, Republika Srpska i Crna Gora. Ukoliko makedonski narod želi s nama, ne bi trebalo zatvoriti vrata ni Makedoniji koja prolazi kroz najteži period u svojoj istoriji – rekao je istoričar.

Raković smatra da je odnos vlasti Srbije prema srpskom nacionalnom pitanju u Crnoj Gori zabrinjavajući i dodaje da je veoma važno da deklaracija o očuvanju srpskog naroda, koju treba da usvoje srpski parlamenti u Beogradu i Banjaluci, sadrži i poruke koje se tiču položaja Srba u Crnoj Gori.

– Srbija i Republika Srpska uvek moraju da imaju na umu da je i Crna Gora srpska država. Veće su šanse da svi zajedno dovedemo prilike u Crnoj Gori u redovan tok ukoliko srbofobiju u Crnoj Gori budemo tumačili kao prolaznu pojavu i splet nesrećnih okolnosti sa kojim se moramo uhvatiti u koštac – kaže Raković.

On ističe da ne postoji važnije državno i nacionalno pitanje za Srbiju od očuvanja Kosova i Metohije.

– Ne treba se poigravati niti sa predlozima za podelu Kosova i Metohije niti sa predlozima za priznavanje secesije albanskih separatista niti sa predlozima da samozvano “Kosovo” po palestinskom modelu dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. U potpunosti se mora podržati stav Srpske pravoslavne crkve – naše nacionalne institucije s najdužim kontinuitetom – da se kosovsko-metohijsko pitanje mora razrešiti u okviru granica Srbije – kaže Raković.

RTRS