Godinama je testament Vladislava Turnića bio pohranjen u kasi Srpske pravoslavne crkvene opštine u Dubrovniku. Imovinu, koju je Milorad Vukanović , u znak sjećanja na Turnića, već pretvorio u apartmane, doktor je testamentom ostavio Crkvi. Zanimljivo je da tekst nijednog od testamenata Vladislava Turnića, sad je jasno da ih je bilo više, nema niko osim Milorada i Nebojše Vukanovića.

Rodbina pokojnog dr Turnića nema kopiju njegovog testamenta, niti je ikada imala uvid u posljednje želje svog rođaka. Štaviše, rodbina nije bila pozvana ni na otvaranje testamenta Vladislava Turnića, iako je tim dokumentom Turnić dijelu svoje rodbine zavještao vrijedne slike i namještaj. Milorad Vukanović im to ni do danas nije ustupio.

Samo sat vremena prije sahrane Vladislava Turnića, Vukanović je obavijestio rodbinu da se njihov rođak upokojio. Bio je to juli 2017. kada se za prelazak na bilo kom graničnom prelazu ka Dubrovniku čeka najmanje po tri sata. Rodbina je uspjela samo da zamoli prijatelje da kupe cvijeće i da ga u njihovo ime odnesu na sahranu. Sahranu Vladislava Turnića Milorad Vukanović je pretvorio u obračun sa Turnićevom porodicom, tvrdeći da mu je pokojnik govorio da nije dužan da ih obavijesti o njegovoj smrti. Govor Milorada Vukanovića, sad je jasno, bio je u funkciji prirpeme za ono što će Srbi u Dubrovniku tek vidjeti. Turnićeva kuća i zemlja oko kuće postali su vlasništvo Milorada Vukanovića. Sahrana pokojnog dr Turnića u Dubrovniku se i danas prepričava kao skandalozan događaj.

Iz priloga koji je emitovan na RTRS, u emisiji Pečat, na pitanje novinara kako je imovina pripala njemu, a Turnić je govorio da će je ostaviti Crkvi, Milorad Vukanović, je slagao, a da nije ni trepnuo, da to nije tačno, i da Turnić nikada nije govorio da će to ostaviti Crkvi. Da bi novinara uvjerio u istinost svojih riječi užasnom greškom izvlači upravo testament Vladislava Turnića, u kojem pokojni doktor svoju imovinu ostavlja Crkvi. Taj detalj razgovora sa novinarom RTRS je Vukanovića učinio toliko nemirnim da je čak i zvao novinara da traži da se taj dio izbaci iz priloga. Kada je shvatio da se to neće desiti, angažovao je ljude da se lažno predstavljaju kao novinari Dubrovačkog lista da uznemiravaju i novinara i rodbinu.Šta je lažnu novinarku zanimalo od rođake pokojnog Turnića, otkriva strahove Vukanovića. “Hoće li popovi osporavati testament“, pitala je lažna novinarka, kojoj niko nije rekao da jedan obrazovan i pristojan novinar nikada ne bi postavio takvo pitanje, niti bi to pitanje postavio na pogrešnu adresu. U Dubrovačkom listu bili su neprijatno iznenađeni činjenocom da neko zloupotrebljava ime njihovog lista.

Prema svjedočenju novinara RTRS Milorad Vukanović ima brojne papire i dokumentaciju koja je pripadala Tuirniću, u kojoj je mnogo nelogičnosti, od rukopisa do samog potpisa. Nije ni čudo što Vukanovići strahuju od mogućnosti osporavanja testamenta.

Da sve bude još žalosnije, Milorad Vukanović nije uzeo samo kuću Vladislava Turnića. Uzeo je i ostalu njegovu ličnu imovinu, dokumente, prepisku, čime je i istoriju života Srba u Dubrovniku stavio u svoj džep. Јelena Vukanović, kćerka Milorada Vukanovića, koja prati pisanje našeg portala, nas pita ko su naši sagovornici, ko su ti ljudi koji su pričali o Miloradu Vukanoviću u Dubrovniku.

To su svi oni kojima je jasno šta je u stanju da uradi njen otac , i kakve su sve njegove veze, ako kao osnivač SDS iz devedesetih ne robija niti jedan dan, a na robiju ode 14 Srba.To su oni koji znaju da je u ratu Milorad Vukanović bio član hrvatske delegacije u Cavtatu. To su oni Srbi koji znaju da se biografija ne pere bez pomoći službi!

izvor: www.trebinje059.com