Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzije, kojim se penzije od 1. aprila povećavaju za dva odsto.

Aprilske penzije biće za dva odsto više, a do kraja godine trebalo bi da dođe do još jednog povećanja, poručeno je i nakon sastanka predsjednice Vlade Željke Cvijanović sa predstavnicima penzionera i Fonda PIO.

Predsjednik udruženja penzionera Srpske, kaže, penzije u Srpskoj nisu velike. Razlog tome je niska osnovica iz prethodnog perioda. Ipak, kaže da je sa Vladom imaju dobru saradnju, koja je rezultirala i poboljšanjem njihovog statusa.

Predsjednik Udruženja penzionera Rade Rakulj istakao je da je Cvijanovićeva u svom mandatu uradila više za penzionere nego sve druge vlade, te da je povećanje penzija od 17,5 odsto za pet godina impozantan procenat.

Rakulj je naveo da veliki broj penzionera i dalje živi dosta loše, a da je razlog to što su osnovnice za obračun za povećanje penzija, koje su naslijeđene iz ranijeg perioda, veoma niske.

Prema Raduljevim riječima, još jedno najavljeno povećanje penzija u ovoj godini će obradovati penzionere, ali bi bilo neophodno pronaći način da to povećanje malo više osjete penzioneri sa najnižim primanjima.

– Ono što je za nas još problem jeste što smo isključeni iz mnogih organizacija, prevenstvo Ekonomsko-socijalnog savjeta. U penziji nam je jedna četvrtina stanovništva, zbog čega i mi treba da budemo partner Vladi – rekao je Rakulj.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Srpske za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Ilija Stevančević pozdravio je najavljeno dodatno povećanje penzija u ovoj godini, ističući da mu je to obećao i predsjednik Republike Milorad Dodik.

Stevančević je naglasio da je trezorski način isplate penzija nešto najbolje što se penzionerima u Srpskoj moglo dogoditi, te da bi bez toga sigurno došla u pitanje isplata penzija u novembru i decembru 2015. godine.

Za povećanje penzija od dva odsto od aprila do kraja godine, mjesečno je potrebno milion i sedamsto hiljada maraka, poručuje predsjednica Vlade. Najavljuje još jedno povećanje penzija do kraja godine.

– Zadovoljna sam činjenicom da smo od 2016. godine prebacili isplatu penzija na trezorski sistem čime je zagarantovana njihova redovnost. Tu više nema nikakvog odstupanja, penzije se nekad i tri dana prije roka isplaćuju i neizvjesnost koja je mnogo godina mučila penzionere sada je iza nas – zaključila je premijerka Srpske.

Ona je pojasnila da Vlada paralelno sa tim već par godina u kontinuitetu postepeno povećava penzije, jer je to jedini način da se ne ugrozi sistem plaćanja.

– Mi danas puno bolje stojimo finansijski i budžet je puno stabilniji nego što je bio prije nekoliko godina zbog čega smo danas i razgovarali o tome kako se kretati u narednom periodu – istakla je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Ona je navela da postoji velika disproporcija i jaz između pojedinih penzija, te je jedna od mogućnosti da jednom dođe do usklađivanja onih koji imaju niže penzije, da bi se jaz smanjio, a da onda sljedeća povećanja penzija idu linearno.

– Ovaj jaz je logičan sa aspekta sistema prema kojem – koliko ste radili toliko ste i uplaćivali u penzioni fond, ali znajući kakva je socijalna karta naših penzoinera smatramo da bi to bilo dobro. U jednom koraku završiti povećanje do određenog iznosa, a nakon toga nastaviti svima jednako – rekla je premijerka.

Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Mladen Milić rekao je da su mjere Vlada Republike Srpske u ovoj oblasti dale pozitivan efekat, te da je porasla naplata doprinosa po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja.

– Kad je riječ o strukturi korisnika prava, prije samo pet ili šest godina imali smo svega 48,5 odsto korisnika prava na starosnu penziju, a sada smo dostigli nivo od 56 odsto. Od 18 odsto korisnika prava na invalidsku penziju sada imamo ispod 15 odsto – objasnio je Milić.

On je naglasio da Fond PIO još ima relativno visok procenat korisnika prava na porodičnu penziju koji je oko 29 odsto.

Iz Fonda PIO podsjećaju da su u zemljama regiona usljed ekonomske krize smanjene penzije, što u Srpskoj nije bio slučaj.

Razgovarano je i o tome da penzioneri dobiju svog predstavnika u Ekonomsko-socijalnom savjetu Srpske.

RTRS