Iz Nacionalnog parka Kozara pozivaju građane da glasanjem podrže njihov projekat “Zaštita i obnova Kozare”, koji predviđa unapređenje sadržaja na ovom lokaloitetu.

Naime, NP Kozara je zajedno sa Planinarskim društvom Klekovača prijavio projekat na European Outdoor Conservation Association Fund.

– Projekat “Zaštita i obnova Kozare” je ušao u uži izbor i sada nam treba vaša pomoć, odnosno što veći broj glasova kako bi projekat prošao. Glasati možete na ovom linku – poručili su na zvaničnom fejbusk profilu NP Kozara.

Projekat obuhvata uređenje Zečijeg kamena, jednog od najljepših lokaliteta u Nacionalnom parku Kozara, kojeg čini stijena-vidikovac i vodopad.

Pored uređenja samog lokaliteta planirano je uređenje pješačke staze koja pored planinarskog doma Kotlovača, preko Bijele stijene vodi do Zečijeg kamena. Projekat obuhvata i sadnju 1.500 sadnica tise – ugrožene biljne vrste koja se nalazi na Crvenoj listi zaštićene flore Republike Srpske.

Glasanje traje do 23. marta.

Građani koji na Kozari borave vikendom oduševljeni su ovom najavom i pričaju da je bilo krajnje vreme da se unaprede sadržaji u nacionalnom parku.

– Priroda je predivna, idemo ponekad sa decom, ali nažalost nema vidljivih mapa sa stazama u Nacionalnom parku, kako bismo znali kuda se sve može šetati. Tako da vreme najčešće provodimo u blizini spomenika – ispričala je Milena N.