Posljednje zapljene narkotika koje su izvele bh. policijske agencije pokazale su koliko je porasla popularnost analgetika ”fentanil”, koji se sve više ilegalno nabavlja i koristi. Zloupotreba ovog lijeka protiv bolova ima katastrofalne posljedice po korisnike, a nerijetko može dovesti i do smrti. ”Fentanil” je legalan u mnogim zemljama, a uzimaju ga uglavnom pacijenti koji boluju od najtežih bolesti, poput kancera.

Dobiju na recept

Na narkotržištu jugoistočne Evrope ”fentanil” se pojavio prije nekoliko godina i umnogome je potisnuo heroin i postao veliki hit među narkomanima. Značajne zapljene ”fentanila” proteklih mjeseci odigrale su se na području Bosansko-podrinjskog kantona.

– Zabrinjava nas upotreba ”fentanila”, čijom zloupotrebom može doći do ugrožavanja zdravlja, pa čak i smrti. Ovisnici dolaze najčešće do flastera protiv bolova i dobivaju se na osnovu ljekarskog recepta – kaže glavni kantonalni tužilac Mirsad Bilajac.

Markotić: Užasne posljedice korištenja   (Markotić: Užasne posljedice korištenja)
Markotić: Užasne posljedice korištenjaMarkotić: Užasne posljedice korištenja

Male doze

Zbog njegove jačine, doze koje se primjenjuju u medicini su male. Narkomani ga konzumiraju i ušmrkivanjem, intravenozno ili pušenjem. O opasnosti korištenja upozorila je i Filipa Markotić, toksikologinja iz Mostara.

– Doza od 0,1 miligram postiže učinak kao doza ”morfina” od 10 miligrama. Najčešće nuspojave su mučnina, povraćanje, pospanost, tromost, euforija, ukočenost mišića, usporen rad srca, vrtoglavica i otežano disanje. Treba biti oprezan zbog mogućnosti ovisnosti i prestanka disanja koje može dovesti do smrti. Istovremena primjena ”fentanila” s ”apaurinom”, ”leksilijumom”, alkoholom može izazvati pospanost, prestanak disanja, komu, pa i smrt – pojašnjava Markotić.

Bilajac: Zabrinjava nas zloupotreba ''fentalina''   (Bilajac: Zabrinjava nas zloupotreba ''fentalina'')
Bilajac: Zabrinjava nas zloupotreba ”fentalina”Bilajac: Zabrinjava nas zloupotreba ”fentalina”

Smrtonosni flaster

Smrtni slučajevi usljed trovanja ”fentanilom” u BiH nisu zabilježeni, napominje Markotić, ali u zemljama Evropske unije situacija je znatno lošija.

– Evidentirani su slučajevi u EU u kojima je došlo do odljepljivanja flastera s bolesne osobe na zdravu osobu pri tjelesnom kontaktu. Također, bilo je slučajeva u kojima je dijete progutalo flaster. U svim tim situacijama su bili smrtni ishodi – rekla je Markotić.

Avaz