Štab za vanredne situacije u Prijedoru odlučio je na današnjoj sjednici da na snazi i dalje budu redovne mjere odbrane od poplava.
“Kada se voda povuče u korito, postoji cijeli niz mjera koje moramo preduzeti u sanaciji postojećeg stanja koje su načinile poplave, a u saradnji sa nadležnim republičkim institucijama, kako bi bolje zaštitili grad u budućnosti”, rekao je gradonačelnik Milenko Đaković Đaković, koji je predsjedavao sjednicom.

On je naglasio da su mjere koje su preduzete na zaštiti od poplava u ranijem periodu dale rezultate, ali da se mora nastaviti sa daljim aktivnostima kako bi se ta zaštita dalje unaprijedila.

Na sjednici je konstatovano da su se pojavila četiri klizišta, da u jednom broju naselja postoji problem podzemnih voda, kao i da je potrebno riješiti imovinske odnose koji su zaustavili izgradnju nasipa na ušću Gomjenice.

“Imamo problema u Topoliku na jednom dijelu rijeke Miloševice i tu je niz situacija na kojim se mora raditi asanacija terena gdje je poplava napravila štetu”, dodao je Đaković.

Šef Odsjeka Civilne zaštite Dušan Vranješ potvrdio je da je, prema posljednjim mjerenjima u popodnevnnim časovima, vodostaj Sane iznosio oko 405 centimetara, što je 15 centimetar ispod kritične tačke.

“Na osnovu hidroloških prognoza procjenjuje se da će u narednom periodu doći do normalizacije stanja i smanjenja vodostaja Sane i drugih vodotoka na području Prijedora”, kaže Vranješ.

On je dodao da je na bazi analize izvršavanja zadataka na sjednici Štaba konstatovano da su svi subjekti odgovorno pristupali obavljanju poslova zaštite i spašavanja.

“Dogovorili smo da se uradi jedna sveobuhvatna analiza stanja i problema u domenu zaštite od voda i da se napravi prijedlog mjera da se prioritetno rješavaju ti uočeni problemi u domenu preventivne zaštite od voda, odnosno regulacije vodotoka”, istakao je Vranješ.