Rijeka Sava je u porastu, u Srpcu i Gradišci prešla je kotu vanredne odbrane od poplava. U Kozarskoj Dubici proglašena vanredna situacija.

Usljed obilnih padavina u posljednja 24 časa u sjevernim i zapadnim dijelovima Republike Srpske vodostaji rijeka su u porastu te se može očekivati njihov dalji rast, saopšteno je uz Republičkog hidrometorološkog zavoda.

Kozarskoj Dubici u Јošiku došlo je do odrona dijela nasipa uz rijeku Moštanicu na ušću u Unu. Zbog opasnosti od pucanja nasipa, načelnik Kozarske Dubice, Radenko Reljić, proglasio je vanredno stanje u ovoj opštini.

Istakao je da sve nadležne službe hitno intervenišu kako ne bi došlo do pucanja nasipa, jer bi u suprotnom došlo do izlijevanja Moštanice u grad.

Kozarska Dubica (Foto: RTRS)

Kozarska Dubica (Foto: RTRS)

Iz dubičkog Štaba za vanredne situacije poručuju građanima da, za sada, nema mjesta panici a načelnik ove opšptine apelovao je na sve nadležne institucije da hitno intervenišu sa svim raspoloživim sredstvima na ovom području.

Kozarska Dubica (Foto: RTRS)

Kozarska Dubica (Foto: RTRS)

 

Sava je u Srpcu premašila kotu vanredne odbrane od poplava za 31 centimetar i vodostaj je danas u 15.00 časova iznosio 971 centimetar.

Ova rijeka je u Gradišci premašila kotu vanredne odbrane od poplava za 120 centimetara i vodostaj je u 15.00 časova bio 850 centimetara.

Vodostaj Une u Novom Gradu u 15.00 časova iznosio je 471 centimetar, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava za 21 centimetar.

U nebranjenom dijelu opštine više hiljada hektara oranica je pod vodom, kao i neka domaćinstva u Gaju, Bajincima i Kobašima.

Poplave u Srpcu (Foto: RTRS)

Poplave u Srpcu (Foto: RTRS)

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed obišao je ugrožena područja u Srpcu gdje je razmotrena hidrološka situacija, te aktivnosti u borbi protiv nabujale Save, a sa saradnicima će posjetiti i opštinu Gradiška.

U Srbac je upućena i Specijalizovana jedinica Republičke uprave civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta.

Poplave u Srpcu (Foto: RTRS)

Poplave u Srpcu (Foto: RTRS)

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da je u stalnom kontaktu sa Republičkom upravom civilne zaštite.

– Ugrožena su mjesta Kobasi i Bajinci. Kako vodostaj Save raste očekujemo još poplavljenih domaćinstava – rekao je Dragosavljević.

Poplave u Srpcu (Foto: RTRS)

Poplave u Srpcu (Foto: RTRS)

U opštini Gradiška premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 118 centimetara. Rijeka Sava je u stalnom porastu, a vodostaj svaki sat raste za jedan centimetar.

Plavni talas očekuje se za desetak časova, a načelnik, Zoran Adžić kaže da su Savski nasip i sve crpne stanice u funkciji, te da je situacija pod kontrolom.

Rijeka Sava se izlila iz korita u Brodu i Šamcu, gdje je otežan i saobraćaj.

Iz Civilne zaštite Bijeljina upozorili su stanovnike naselja pored Save i Drine da budu pripravni zbog najavljenih padavina i porasta vodostaja, te zaštite materijalna dobra.

Sava se djelimično izlila u priobalnim nebranjenim područjima, a tendenciju rasta imaju i rječice Јanja, Gnjica i Lukavac, saopšteno je iz gradskog Odsjeka Civilne zaštite.

Poplave u Prijedoru (Foto: RTRS)

Poplave u Prijedoru (Foto: RTRS)

Prijedoru je protekle noći došlo do pada vodostaja rijeke Sane, koji je u 12.00 časova iznosio 419 centimetara. U ovom gradu su i dalje na stazi mjere redovne odbrane od poplava, a tokom dana zasjedaće Štab za vanredne situacije.

Poplave u Prijedoru (Foto: RTRS)

Poplave u Prijedoru (Foto: RTRS)

Iz gradskog Odsjeka civilne zaštite navode da se, a obzirom na značajno smanjen intenzitet padavina i pad temperature, očekuje i dalji pad vodostaja Sane i drugih vodotoka na području grada.

– Јoš uvijek je stotinjak stambenih objekata pod vodom, a u prekidu je i saobraćajnica Prijedor-Bišćani – rekao je šef Odsjeka Dušan Vranješ.

U Niševićima kod Prijedora, nabujala rijeka Bistrica srušila je most na lokalnom putu, zbog čega je odsječeno tridesetak domaćinstava. Mještani strahuju od daljih poplava.

Vodostaj Une u Novom Gradu je u 12.00 časova iznosio 478 centimetar, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava za 28 centimetara.

U opštini Kostajnica i dalje su na snazi redovne mjere odbrane od poplava, a sve službe su u pripravnosti. Vodostaj rijeke Une je u blagom porastu, ali nema zaplavljenih domaćinstava.

Načelnik opštine, Drago Bundalo, kaže da problem predstavljaju klizišta.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je na području ove opštine proglašena redovna odbrana od poplava, ali da nema opasnosti od plavljenja stambenih objekata.

Teška situacija je i u Donjoj Gradini. Nekoliko grobnih polja u Spomen-području već je zaplavljeno, a šteta bi mogla da bude i veća, jer vodostaj Save u Donjoj Gradini i dalje raste.

Vanredna situacija proglašena je u Јasenovcu, gdje je Sava dostigla najviši vodostaj ikada od 917 centimetara, te u Farkešiću, gdje je Kupa znatno porasla i dostigla nivo od 956 centimetara. Dosadašnji rekordni vodostaj Save kod Јasenovca izmjeren je 1970. godine i iznosio je 907 centimetara.

Sava raste i nizvodno od Јasenovca, a u mjestima sve do Slavonskog Šamca na snazi su redovne, ili vanredne mjere odbrane od poplava. Vodostaj Kupe polako je počeo da opada.

Zbog izlivanja rijeke Save na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica u mjestu Gašnica, saobraćaj je potpuno obustavljen za putnička vozila. Zbog izlivanja Sane saobraćaj je obustavljen na putnim pravcima Blagaj-Јapra-Volar u mjestu Vitasovci i Blagaj-Radomirovac te Urije-Šuća, u Ulici Meše Selimovića i Tukovi-Volar.

RTRS